NOS NieuwsAangepast

"Haagse smoesjes motorclubs"

Na de nieuwste aanslag op een lid van een motorclub Bandidos in de gemeente Echt-Susteren heeft burgemeester Hessels er genoeg van, zei hij in het Radio 1 Journaal.

Wat is er deze keer precies gebeurd?

"Er is een handgranaat gegooid in de tuin van een huis van een Bandidos-lid. Die handgranaat is tot ontploffing gekomen. Daar zaten veel fragmenten in, zoals je die schijnt te hebben in handgranaten. Die hebben vijf huizen en een auto in de omgeving flinke schade toegebracht."

Het gaat hier dus ook om een aanslag op een Bandidos-lid, het is onrustig tussen de motorclubs. Wie kan hier achter zitten?

"Dat weten we niet. Maar het is inderdaad de derde keer in zes of acht weken tijd in onze gemeente dat er zoiets gebeurt. Ik zou willen dat we die aanslagen hadden opgelost, dan wisten we in welke richting we de daders moeten zitten. Uiteraard is de politie daarmee bezig."

U heeft maatregelen afgekondigd voor de straat van het slachtoffer van deze aanslag.

"We hebben gezorgd dat er in elk geval permanent cameratoezicht komt. Er komen ook verkeersmaatregelen, waardoor het moeilijk wordt om ongezien door die straat te rijden en je als automobilist gedwongen wordt je snelheid te matigen. En er is een noodverordening afgekondigd voor het hele gebied. Dat betekent onder meer dat je daar niet zomaar mag komen en dat als je er komt, je preventief gefouilleerd kan worden of gesommeerd kunt worden het gebied te verlaten."

U heeft ook contact met Den Haag gehad over deze kwestie?

"Dat was in de afgelopen weken. Door wat er nu gebeurt in deze regio krijgt de minister denk ik wel een heel goed gevoel voor de urgentie van de situatie."

Dat gevoel van urgentie was er tot nu toe onvoldoende?

"Ons beeld tot nu toe was: Den Haag heeft het wel op de agenda, maar het is goed dat men nu de impact zou zien op de mensen. Een aanslag die wat schade aanricht aan ruiten, daar kun je misschien nog overheen stappen. Maar dat dan een hele straat in een rustig, klein stadje compleet verontrust en bang raakt? Of dat, zoals in Nieuwstadt, hele gezinnen niet meer thuis durven te slapen, dat kinderen en ouderen angstig worden, dat is echt een situatie die je niet kunt hebben."

"Dat besef moet in Den Haag doordringen en daar moet men naar handelen. De wet moet zodanig veranderd worden, dat wij kunnen optreden."

Wat vraagt u precies van Den Haag?

"Wij willen dat motorclubs als zodanig aangepakt kunnen worden. Zoals dat bijvoorbeeld in Duitsland gebeurt. Daar zijn in verschillende steden en deelstaten motorclubs als criminele organisatie aangemerkt. En dat heeft daar juridisch ook stand gehouden. In Nederland niet. Kun je dat wel, dan kun je zowel de clubs als de individuele leden veel beter aanpakken. En het kaf van het koren scheiden."

"Want dat is een van de smoesjes die Den Haag veel gebruikt: 'Er zitten ook veel goede mensen tussen die motorrijders, je moet niet alles over één kam scheren'. Nee, natuurlijk niet, maar leg dat maar eens uit aan de mensen in Susteren en Nieuwstadt die niet alleen hun ramen verbrijzeld zagen, maar ook hun gevoel voor veiligheid. We moeten de nuance even vergeten en maatregelen nemen waardoor de mensen weer kunnen slapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl