Oud-PvdA-leider en oud-staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken Job Cohen schaart zich achter de kritiek van Kinderombudsman Dullaert op de manier waarop het kabinet het kinderpardon uitvoert. "Ik begrijp wel dat je daar je wenkbrauwen bij optrekt", zei hij op Radio 1 in Met het Oog op Morgen.

Staatssecretaris Teeven geeft asielkinderen die hier langer dan vijf jaar wonen en onder Rijkstoezicht staan wel toestemming om in Nederland te blijven en kinderen die onder toezicht van een gemeente staan niet. Aanvragen van kinderen uit die laatste groep zijn daarom afgewezen.

"Het is altijd moeilijk om grenzen te trekken hierin", zei Cohen, maar ook hij vindt deze regeling moeilijk te begrijpen. De kinderen hebben geen idee of zij met de Rijksoverheid of de gemeentelijke overheid te maken hebben, zegt hij. "Als je het vanuit dat perspectief bekijkt dan kan je niet anders dan er een vraagteken bij zetten."

Samsom

De huidige PvdA-leider, Diederik Samsom, zei vandaag dat Teeven goed naar de "individuele gevallen" kijkt en die "ruimhartig" beoordeelt. Toen dat in het Oog aan Cohen werd voorgelegd, viel hij zijn opvolger niet af. Hij wilde alleen kwijt dat hij Kinderombudsman Dullaert wel begrijpt. Dullaert noemt de regeling "Idioot".

Bijna vijftig burgemeesters zijn het met Dullaert eens en willen dat Teeven de afgewezen aanvragen voor kinderpardon opnieuw beoordeelt. Cohen is ook oud-burgemeester van Amsterdam. Als hij nu nog burgemeester zou zijn, zou hij de brief die de burgemeesters aan Teeven hebben gestuurd hoogstwaarschijnlijk ook hebben ondertekend. "Dat zou ik mij maar zo kunnen voorstellen", zei hij.

STER reclame