Ruime thuiszege AZ op Heerenveen

AZ heeft in de play-offs om Europees voetbal een flinke stap op weg naar de tweede ronde gezet door in eigen huis met 3-0 te winnen van sc Heerenveen. Zaterdag volgt in Friesland de return.

Mede door blessures van Roy Beerens en Aron Johannsson koos AZ-trainer Dick Advocaat voor een 4-4-2-formatie. Dat ging niet ten koste van de aanvallende intenties, want de thuisploeg zette Heerenveen vol onder druk en was voor rust ook constant dreigend.

Ortiz opent score

Na enkele gemiste kansen kwam AZ halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong. Steven Berghuis schoot de bal na een fraaie actie tegen de paal, waarna Celso Ortiz uit de rebound trefzeker was.

Een kwartier later was het zelfs al 3-0. Nemanja Gudelj benutte een strafschop na een overtreding Joost van Aken op Berghuis en de snelle vleugelaanvaller omspeelde even later doelman Kristoffer Nordfeldt om zo de derde treffer voor zijn rekening te nemen.

Blessure Finnbogason

Heerenveen kwam er niet aan te pas, maar zorgde via snelle uitbraken toch twee keer voor gevaar. Zo redde doelman Esteban knap op een inzet van Joey van den Berg en schoot Viktor Elm de bal bijna in eigen doel na een mooie actie van Bilal Basacikoglu. Tot overmaat van ramp haakte topscorer Alfred Finnbogason vlak voor rust geblesseerd af.

In de tweede helft speelde AZ minder agressief en Heerenveen kwam daardoor meer aan voetballen toe. De ploeg van Marco van Basten, die volgend seizoen de trainer van AZ is, kreeg ook enkele kansen. Zo raakte Hakim Ziyech uit een vrije trap de paal (misser van Esteban) en treuzelde Luciano Slagveer te veel toen hij op Esteban afging.

AZ, dat dit seizoen voor de competitie met 5-1 (thuis) en 4-2 (uit) verloor van Heerenveen, was een stuk minder gevaarlijk dan voor rust. Alleen Johann Berg Gudmundsson was met enkele afstandsschoten nog dicht bij een vierde treffer.