Geert Wilders vindt dat de leiders van het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ deugen. Hij ziet geen belemmeringen om in Europa met die partijen samen te werken, zei hij vanavond in Nieuwsuur.

Critici beschuldigen het Front National en de FPÖ van antisemitisme. De Joodse belangenorganisatie CIDI zei vandaag dat Wilders zijn principes verloochent door met de extreem-rechtse partijen samen te werken.

Maar Wilders wil niet te veel naar het verleden kijken. Hij kijkt vooral naar het huidige beleid: "Het zijn politieke leiders die deugen, ik heb ze allemaal in de ogen gekeken en met ze gesproken. Als ik ook maar het idee had dat een van die mensen niet zou deugen, dan zou ik daar niet mee in zee gaan, " zei hij in Nieuwsuur.

Koerswijziging

De PVV werkt sinds eind vorig jaar samen met het Franse Front National van Marine Le Pen. Eerder nam Wilders steeds afstand van die partij, omdat de vroegere leider, Jean-Marie Le Pen, meerdere malen veroordeeld is wegens antisemitische en xenofobe uitspraken.

Wilders heeft zich altijd sterk gemaakt voor de belangen van de Joodse gemeenschap. Hij heeft goede contacten met Joodse lobbygroepen in de Verenigde Staten en reisde tientallen keren naar Israël.

Verschil

De huidige leider Marine Le Pen heeft afstand genomen van de uitspraken van haar vader. Volgens Wilders maakt zij het verschil. "Toen haar vader de baas was, wilde ik niet samenwerken. Marine Le Pen is charismatisch, niet racistisch of antisemitisch. Je hebt tijd nodig om een partij te veranderen, maar zij is de baas en ze doet het fantastisch."

Toch is vader Le Pen nog steeds erevoorzitter van de partij. Ook is hij opnieuw kandidaat bij de Europese verkiezingen, die later deze maand gehouden worden.

STER reclame