Het VPRO-programma Zomergasten heeft een Ere-Nipkowschijf gewonnen voor het gehele oeuvre. Dat maakte de jury van de Stichting Nipkow bekend in De Wereld Draait Door. Het avondvullende programma dat dit jaar zijn jubileum viert is "al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag", zei de jury.

In de uitzending zijn ook de nominaties voor de Zilveren Nipkowschijf bekendgemaakt.

De dramaserie Ramses (AVRO), De bergen achter Sotsji, door Jelle Brandt Cortius (VPRO) en DeKwis (VARA) van het cabaretteam van Paul de Leeuw, zijn de drie tv-programma's die meedingen naar de onderscheiding die de Nederlandse mediajournalisten jaarlijks uitreiken.

"Hoge kwaliteit"

De jury vond het een buitengewoon sterk seizoen met vooral veel mooie dramaseries.

De jury was erg te spreken over de dramaserie Ramses vanwege de hoge kwaliteit. De documentaireserie van Jelle Brandt Corstius is naar het oordeel van de jury, evenals zijn vorige projecten, integer en mooi. En "een originele, nieuwe manier om de week af te sluiten", is het oordeel van de jury over De Kwis. De jury is lovend over de rol van Paul de Leeuw als aangever.

De winnaar wordt op 4 juni bekendgemaakt. Ook de Zilveren Reissmicrofoon, de prijs voor het beste radioprogramma, wordt dan uitgereikt.

De zilveren Nipkowschijf wordt sinds 1961 uitgereikt. Eerdere winnaars waren Het nieuwe Rijksmuseum (2013), O'Hanlons Helden (2012) en De Wereld Draait Door (2011).

STER reclame