Koffiebedrijf D.E. Masterblenders 1753 en het van oorsprong Duitse Jacobs gaan fuseren tot een van de grootste koffiebedrijven ter wereld. De nieuwe naam is Jacobs Douwe Egberts. De koffiebranders zijn samen marktleider in meer dan 25 landen en hebben een gezamenlijke jaaromzet van 5 miljard euro. Het hoofdkantoor komt in Nederland te staan.

Koffiebedrijf Jacobs, met een jaaromzet van 2,9 miljard euro, is bekend van onder meer de koffiemerken Jacobs en Carte Noir. Douwe Egberts voert merken als Douwe Egberts, L'OR en Senseo en zet jaarlijks 2,5 miljard euro om. Daarnaast heeft D.E. een leidende positie in Senseo-pads, terwijl Jacobs sterk is in instantkoffie.

De grote concurrent van het nieuwe bedrijf is Nestlé. Dat bedrijf verkoopt weliswaar meer koffie dan Jacobs Douwe Egberts, maar richt zich voor het grootste deel op de verkoop van andere producten.

Meerderheidsbelang

Douwe Egberts is vorig jaar van de beurs gehaald en voor 7,5 miljard euro in handen gekomen van de Duitse investeringsmaatschappij J.A. Benckiser en ondergebracht bij Acorn Holdings.

Acorn heeft een bindend bod uitgebracht op de koffieactiviteiten van het Amerikaanse Mondelez, de moedermaatschappij van Jacobs. Mondelez krijgt in ruil 3,7 miljard euro in contanten en een belang van 49 procent in Jacobs Douwe Egberts. Acorn heeft een meerderheidsbelang en levert ook de voorzitter, Bart Becht.

De fusie zal naar verwachting in de loop van 2015 worden afgerond.

Banen

De geografische en productmarkten van de twee bedrijven vullen elkaar goed aan zeggen beide koffiebedrijven. Het samengaan zou groeikansen bieden door schaalvergroting en gezamenlijke investeringen. De fusie zou volgens een woordvoerder nauwelijks of geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Bij het koffie- en theebedrijf D.E. Masterblenders werken wereldwijd ongeveer 7500 mensen. In november kondigde DE nog aan dat er van de 2200 banen in Nederland 110 banen gaan verdwijnen doordat minder koffie verkocht wordt en het bedrijf last heeft van concurrerende koffie-apparaten.

STER reclame