Ruim veertig jaar na de opening is het binnenkort gedaan met het Rosa Spier Huis: het woon- en zorgcentrum voor oudere kunstenaars en wetenschappers in Laren wordt gesloopt, heeft de Raad van State bepaald.

De Stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier, de erfgoedstichting Heemschut en de Nederlandse Tuinenstichting hadden de sloopplannen van de gemeente aangevochten tot aan de Raad van State, maar ze kregen geen gelijk van de hoogste bestuursrechter.

Villa's

De bezwaarmakers vonden sloop van het huidige gebouw niet nodig. Ze vinden ook dat de beoogde nieuwe locatie, dicht bij de snelweg A1, geen geschikte omgeving is voor de bijzondere bewonersgroep.

De Raad van State stelde vast dat het huis uit 1969 en de omringende tuin niet op een monumentenlijst staan. De gemeente Laren wil op de plek van het Rosa Spier Huis villa's laten bouwen.

Bekende bewoners

In het Rosa Spier Huis is op dit moment plaats voor 73 bewoners. Bekende Nederlanders die er tot hun dood woonden, zijn onder anderen de acteurs Kees Brusse en John Kraaykamp, grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher en schrijfster en historica Annie Romein-Verschoor.

Het idee voor een "veilige haven voor oudere kunstenaars" was afkomstig van de harpiste Rosa Spier. De bedoeling van het huis was het mogelijk te maken voor oudere kunstenaars om hun energie te blijven stoppen in hun werk en hun persoonlijke verzorging over te laten aan anderen.

STER reclame