NOS NieuwsAangepast

"NL'ers waren doelwit ontvoerders"

De vrijgelaten Nigeriaanse activist Sunny Ofehe zegt in een interview met de NOS dat de kidnappers in Nigeria het gemunt hadden op de drie Nederlanders. "Ze riepen: waar zijn de blanken?"

De groep van vijf, naast Ofehe de drie Nederlanders Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk en de Nigeriaan Femi Soewu, werd zondag ontvoerd in de Nigerdelta. Zij brachten daar een bezoek aan onder meer een lokaal ziekenhuis.

Speedboot

Toen ze terugvoeren dook achter hen plots een speedboot op. De mensen aan boord begonnen te schieten en dwongen de boot met de groep te stoppen. Ze schoten de motor van de boot kapot zodat de groep niet verder kon varen.

De mannen gingen aan boord en schreeuwden bedreigingen, zegt Ofehe. "Gezichten naar beneden. Als je geluid maakt schieten we je neer."

Verschillende locaties

Ze hadden het voorzien op de blanken aan boord. De drie Nederlanders werden van hun boot gehaald en in de boot van de militanten gezet.

Toen Ofehe opstond om in te grijpen werd hij ook gepakt. Er kwam een andere boot aan waar hij en Soewu in werden gezet. De boten vertrokken daarna in verschillende richtingen. Ofehe heeft de Nederlanders daarna niet meer gezien.

Goed behandeld

Ofehe en Soewu werden naar een locatie gebracht die Ofehe niet herkende, vertelt hij. Daar werden ze goed behandeld. Ze kregen te eten en te drinken. De kidnappers gaven niets prijs over hun identiteit of over de locatie waar ze zich bevonden.

De kidnappers deden het om het geld, denkt Ofehe. "Ze zeiden dat ze het deden omdat ze werkloos zijn, omdat de oliemaatschappijen die in het gebied actief zijn de lokale bevolking niet aannemen. Daardoor waren ze gedwongen dit te doen, zeiden ze."

Vrijgelaten

Gisteren kwamen er onverwacht twee mannen naar Ofehe. "Ze zeiden dat we weg moesten en de Nigerdelta uit moesten. Anders zouden ze ons vinden en doden."

Ofehe en Soewu werden met een speedboot naar een nabijgelegen dorp gebracht. Van daaruit gingen ze naar een plek waar ze konden bellen en werden ze opgehaald.

Losgeld?

Hij weet niet waarom de Nederlanders nog niet vrij zijn. "Ik heb gevraagd hoe het met ze ging en de kidnappers zeiden dat ze in orde zijn, dat er voor ze wordt gezorgd." Meer lieten ze er niet over los.

Ofehe denkt niet dat er voor zijn vrijlating is betaald. "Niemand heeft mij verteld of er geld is gevraagd en betaald."

45.000 euro

Voor de Nederlanders is wel losgeld gevraagd, bevestigt Ofehe. De ontvoerders willen 45.000 voor de drie.

Volgens Ofehe wordt er niet betaald. "Zo veel geld hebben wij helemaal niet." Hij blijft wel in gesprek met de ontvoerders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er nooit wordt onderhandeld met ontvoerders. Verder doet het ministerie geen mededelingen over de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl