NOS NieuwsAangepast

Man is eenzaam op de basisschool

Pabo's en schoolbesturen moeten meer doen om mannen aan het werk te krijgen in het basisonderwijs. Dat zegt CNV Onderwijs. Uit een enquête van de vakbond blijkt dat steeds minder mannen zich thuis voelen in het basisonderwijs. In tien jaar daalde het aantal mannen in het basisonderwijs van ruim 22 procent naar ruim 15 procent.

Op de meeste basisscholen in Nederland werken maar twee of drie mannen. CNV-bestuurder Joany Krijt noemt de cijfers verontrustend. Zij is van mening dat teams die zijn samengesteld uit mannen en vrouwen beter presteren.

"Het werk op de basisschool is op zich niet onaantrekkelijk voor mannen, maar als een team uit steeds meer vrouwen bestaat, voelen mannen zich alleen", aldus Krijt.

Kleuterstage

Volgens Krijt begint het al bij de opleiding. Op de Pabo melden zich maar weinig jongens aan. Uit onderzoek van CNV blijkt dat daar verandering in kan komen als de kleuterstage niet langer als eerste stage wordt aangeboden. "Mannen willen minder knippen en plakken, en meer met techniek werken" zegt Krijt.

Verder zouden mannen meer geïnteresseerd zijn in een baan in het basisonderwijs als er een beter salaris wordt geboden en er meer carrièremogelijkheden zijn. Ook willen mannen graag een zakelijkere cultuur op de basisschool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl