NOS NieuwsAangepast

Moedersterfte NL met helft omlaag

De kans dat vrouwen in Nederland overlijden door oorzaken die verband houden met moederschap is sinds 2000 drastisch gedaald. Volgens Save the Children stierf veertien jaar geleden nog 1 op de 4400 moeders in Nederland, terwijl dat nu 1 op 10.500 is: een daling van 58 procent.

Volgens de hulporganisatie is Nederland het enige land dat altijd al goed scoort en toch een grote verbetering laat zien. Waardoor dat komt, weet de organisatie niet.

In het algemeen stijgt de moedersterfte in westerse landen juist. Daarvoor worden verschillende verklaringen genoemd. Hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten komen vaker voor. Verder stijgt de leeftijd waarop vrouwen moeder worden en worden er steeds meer meerlingen geboren als gevolg van vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook worden steeds vaker keizersnedes toegepast.

Op de jaarlijkse ranglijst van veiligste landen voor moeders (.pdf) die Save the Children maakt, staat Nederland op de vijfde plaats. De lijst wordt aangevoerd door Finland. In de top 10 staan alleen Europese landen plus Australië. De VS staat op nummer 31.

Somalië

Helemaal onderaan staat Somalië. Daar sterft 1 op de 16 vrouwen als gevolg van problemen met zwangerschap of geboorte en 1 op de 7 kinderen haalt zijn vijfde verjaardag niet.

De tien landen die het laagste scoren zijn allemaal landen uit Afrika. De organisatie stelt dat het in Congo statistisch beter is om gewapende strijder te zijn dan moeder of kind.

In Afghanistan gaat het opmerkelijk beter. Dat land stond in 2010 en 2011 onderaan, maar is inmiddels 32 plaatsen naar boven opgeschoven.

Mannen

In landen met gewapende conflicten en natuurgeweld hebben moeders het doorgaans het moeilijkst. Directeur Carolyn Miles van Save the Children: "Niets zal een moeder tegenhouden om haar kinderen te beschermen of in veiligheid te brengen. Maar als rampen toeslaan, of dat nou de oorlog in Syrië is, een tornado in Oklahoma of een orkaan op de Filipijnen, dan lopen vrouwen en kinderen het grootste risico. De kans dat ze sterven is 14 keer zo groot als die van mannen."

Volgens Miles kan de sterfte onder vrouwen en kinderen sterk omlaag worden gebracht als er meer wordt geïnvesteerd in specifieke hulp aan deze groepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl