NOS NieuwsAangepast

Timmermans: Europa minder veilig

Minister Timmermans vindt dat de spanningen met Rusland laten zien dat de Europese landen op militair terrein beter moeten samenwerken. In Nieuwsuur sloot hij niet uit dat er meer geld naar defensie moet, maar dat is volgens hem pas geloofwaardig als de Europese landen de verspilling aanpakken die het gevolg is van hun gebrekkige samenwerking.

Volgens Timmermans zijn de Europese belastingbetalers meer aan defensie kwijt dan de Amerikaanse, maar krijgen ze er veel minder veiligheid voor.

Hij zei dat de confrontatie met Rusland lang gaat duren. De Europeanen moeten leren leven met minder veiligheid en stabiliteit op hun continent. We moeten daarbij "rekening houden met meer scenario's".

Grootste crisis

Woensdag noemde Timmermans in een toespraak ter gelegenheid van de bevrijding in 1945 in Washington de huidige crisis met Rusland de grootste politieke en veiligheidscrisis sinds het einde van de Koude Oorlog.

Timmermans zei verder dat het Westen zich niet in verwarring moet laten brengen door "de valse retoriek" van president Poetin. Hij denkt dat Poetin voor zijn optreden in Oekraïne uiteindelijk een hoge prijs moet betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl