Met muziekfestivals, het veteranendefilé en een diner voor 1000 personen aan het IJ viert Nederland vandaag voor de 68ste keer Bevrijdingsdag. Overal zijn veel mensen op de been, ook aangemoedigd door het mooie weer.

De veertien Bevrijdingsfestivals trekken veel publiek, en verlopen zonder grote incidenten, meldt de politie. Wel zijn er op verscheidene drukke plekken zakkenrollers actief.

Ambassadeurs

In Zwolle en Haarlem zijn de grootste Bevrijdingsfestivals met optreden van popartiesten. Het festival in Haarlem trekt traditioneel zo'n 150.000 bezoekers.

Daar waarschuwde de politie vanmiddag om een aantal ingangen van het terrein te vermijden vanwege de grote drukte.

De artiesten Douwe Bob, Gers Pardoel en de band Kensington reizen als Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter van het ene festival naar het andere.

Hoeveel mensen de festivals vandaag hebben getrokken, wordt later vanavond bekendgemaakt.

Wageningen

In Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie bezegeld werd, deden ruim 1800 veteranen mee aan het jaarlijkse defilé.

Er kwamen zo veel toeschouwers op af dat de politie via Twitter waarschuwde dat de route vol was. Op de toegangswegen stonden lange rijen.

Oud-strijders

Het defilé werd geopend door veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Er waren oud-strijders uit de VS, Canada, Polen, België en Groot-Brittannië.

Ook veteranen van de strijd in Nederlands-Indië en van alle buitenlandse militaire missies sindsdien liepen mee in Wageningen.

Vrijheidsmaaltijd

In Amsterdam zijn in verschillende wijken Bevrijdingsmaaltijden georganiseerd. Zo staan in Amsterdam -Noord tafels met een lengte van honderden meters opgesteld langs het IJ voor in totaal 1000 eters.

De feestelijkheden voor Bevrijdingsdag worden op dit moment afgesloten met het Bevrijdingsconcert op de Amstel. In aanwezigheid van het koninklijk paar, prinses Beatrix, premier Rutte en de voormalige Ierse president Mary Robinson treden daar verschillende artiesten op, onder wie Jenny Arean, Wouter Hamel en het Scapino Ballet.

STER reclame