Bondscoach Louis van Gaal heeft twintig spelers geselecteerd voor een oefenstage (7-17 mei) in aanloop naar het WK voetbal in Brazilië. Onder anderen aanvallers Luc Castaignos, Jürgen Locadia en verdediger Terence Kongolo ontvingen een invitatie.

Tijdens deze periode traint de technische staf van het Nederlands elftal met (kandidaat-) internationals, die het seizoen bij hun club inmiddels hebben afgesloten en geen (internationale) competitie- en/of bekerverplichtingen meer hebben.

Potentiële internationals die op dit moment nog uitkomen in buitenlandse competities of play-offwedstrijden in Nederland moeten spelen, stromen later in.

Jong Oranje

De spelersgroep bevat ook gegadigden voor de selectie van Jong Oranje. De ploeg van coach Albert Stuivenberg verzamelt op donderdag 15 mei in Doorwerth voor een trainingsstage ter voorbereiding op twee EK-kwalificatieduels.

Op dinsdag 13 mei maakt Van Gaal tijdens een persconferentie in Hoenderloo de voorlopige WK-selectie bekend, die uit dertig spelers bestaat.

FIFA-reglement

Volgens het FIFA-reglement moeten alle WK-deelnemers op 13 mei een lijst met dertig namen hebben ingeleverd. 2 juni is de deadline voor de definitieve WK-selectie van 23 spelers.

In deze selectie is alleen plaats voor internationals die eerder in de voorselectie zijn opgenomen. Een bondscoach mag dus na 13 mei geen nieuwe spelers meer oproepen. Voor een blessuregeval wordt een uitzondering gemaakt.

Drie oefenduels

Het Nederlands elftal oefent in aanloop naar het WK drie keer. Oranje speelt op 17 mei tegen Ecuador, op 31 mei tegen Ghana en de 'uitzwaai-wedstrijd' is op 4 juni tegen Wales.

Oranje traint van 7 tot en met 17 mei in Hoenderloo. Drie dagen later reist het gezelschap van Van Gaal naar Portugal voor een trainingskamp van één week in Lagos.

Selectie trainingsstage Nederlands elftal

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Jeroen Zoet (PSV), Kenneth Vermeer (Ajax)

Verdediging: Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Karim Rekik (PSV), Stefan de Vrij (Feyenoord).

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (PSV), Daley Blind (Ajax).

Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Memphis Depay (PSV), Quincy Promes (FC Twente), Jürgen Locadia (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Luc Castaignos (FC Twente).

STER reclame