De economie in Europa blijft voorzichtig groeien, met 2 procent volgend jaar. Dat blijkt uit de voorjaarsprognoses van de Europese Commissie. De probleemlanden Ierland en Griekenland groeien volgend jaar met bijna 3 procent.

De groei hangt samen met het vertrouwen onder consumenten dat de economie zich langzaam maar zeker herstelt. Mensen gaan daardoor meer geld uitgeven.

Grootste probleem in Europa is de hoge werkloosheid. Die daalt volgend jaar wel iets, maar met een gemiddelde van ruim 11 procent is die nog steeds fors. Negatieve uitschieters zijn Griekenland en Spanje. Ook volgend jaar ligt de werkloosheid daar op 24 procent.

Nederland

Voor Nederland verwacht de Commissie volgend jaar een groei van bijna 1,5 procent. Het begrotingstekort komt dit jaar en volgend jaar onder de 3 procent. Dat is in de Europese Unie het maximaal toegestane begrotingstekort. De berekeningen van de Commissie komen grotendeels overeen met wat het Nederlandse Centraal Plan Bureau in maart aankondigde.

Volgens de Europese Commissie is het van het grootste belang dat de landen doorgaan met hun hervormingen om een economische terugval te voorkomen. Over een maand komt de commissie met beleidsaanbevelingen voor elk land apart.

STER reclame