Gewapende mannen hebben in de Nigerdelta drie Nederlanders ontvoerd. Dat meldt de nieuwssite Sahara Reporters. Er zouden ook twee Nigerianen worden vermist.

De Nederlanders, twee mannen en een vrouw, werden volgens het bericht gistermiddag ontvoerd bij het zuidelijke dorpje Letugbene. Ze voeren in een boot die door gewapende mannen in een speedboot werd overvallen en beroofd.

Ze waren in de Nigerdelta op bezoek om te kijken of ze iets konden verbeteren in de gezondheidssector. Ze bezochten de lokale koning. Dat deden ze volgens de nieuwssite met de in Nederland wonende Nigeriaanse activist Sunny Ofehe.

Op de terugweg werden de opvarenden van de boot beroofd, en werden de drie Nederlanders meegenomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan het bericht nog niet bevestigen.

Big business

Door wie ze zijn ontvoerd is nog niet duidelijk, maar de meeste ontvoeringen van de afgelopen jaren draaiden om geld. "Ontvoeringen in de Nigerdelta zijn big business", zegt correspondent Koert Lindijer. "De tijd dat dit werd gedaan voor politieke doeleinden is al lang voorbij."

Lindijer denkt dat de kans klein is dat het een van de ideologische bewegingen in de regio is. Die activisten, die het opnemen tegen de oliemaatschappijen en de regering vanwege de milieuverontreiniging door de oliewinning, doen dit soort dingen de laatste jaren vrijwel nooit meer. "De overheid heeft hen met geld afgekocht."

Ideologische ontvoeringen vinden vooral nog plaats in het noordoosten van Nigeria, waar de islamitische terreurbeweging Boko Haram actief is. "Die hebben twee weken geleden nog 200 meisjes ontvoerd, maar dat is honderden kilometers bij de delta vandaan. Met Boko Haram heeft deze ontvoering niets mee te maken."

STER reclame