"Van der Vaart goed idee voor Ajax"

tijd van publicatie Aangepast

Ajax is dan wel voor de vierde maal op rij kampioen, maar toch zoekt coach Frank de Boer een paar versterkingen om zijn ploeg volgend jaar nog beter te laten voetballen. Rafael van der Vaart bijvoorbeeld. Waarom niet, aldus de analytici zondagavond aan tafel bij NOS Studio Voetbal.

Volkskrant-journalist Willem Vissers, die De Boer een paar dagen voor de uitzending interviewde, wist te vertellen dat Wesley Sneijder, maar vooral ook Rafael van der Vaart hoog op het verlanglijstje van De Boer staan. De 31-jarige Van der Vaart zou volgend jaar dan als spits in Amsterdam moeten spelen.

Van der Vaart zal goals maken

"Een goed idee", aldus Co Adriaanse. "Hij wil graag op het hoogste niveau spelen en hij kan vreselijk goed voetballen. En hij zal goals gaan maken, hoor." Ook Pierre van Hooijdonk zei wel in Van der Vaart te geloven, mocht hij volgend jaar als spits spelen. "Hij kan dat wel", zei de oud-aanvaller.

Van Hooijdonk plaatste wel de kanttekening dat het voor oudere spelers tegenwoordig anders is om terug te keren naar Nederland dan bijvoorbeeld vijftien jaar geleden. "Er zijn een hoop nieuwe markten bijgekomen", zei hij, doelend op onder andere het Midden-Oosten en Rusland.

Adriaanse geloofde daar niet in. "Ik denk niet dat hij nog naar het geld kijkt. Vergeet niet: het is een echte liefhebber, Van der Vaart."

Finnbogason

Het ging tijdens de uitzending van Studio Voetbal natuurlijk over de ontknoping van de eredivisie. Zo waren er veel complimenten voor de topscorer van de eredivisie, Alfred Finnbogason. "Een speler die zo bij Ajax, PSV en Feyenoord zou kunnen spelen", aldus Van Hooijdonk. Memphis Depay werd een van de grootste talenten van de eredivisie genoemd.

Gebrek aan inzet Roda

Maar de meeste aandacht ging natuurlijk uit naar de apotheose onderin. NEC handhaaft zich (voorlopig), maar voor Roda JC is toch echt het over. De ploeg is gedegradeerd. Vooral een gebrek aan inzet, verklaarde zowel Jan Mulder, Willem Vissers als Pierre van Hooijdonk. "En dat al drie jaar achter elkaar", zei die laatste.

"Twee seizoenen door het oog van de naald, maar nu is het toch echt over. Een eredivisie zonder Roda JC wordt wennen", aldus Adriaanse. Alhoewel hij ook een voordeel zag bij de degradatie van de Limburgers: geen verre busreizen meer voor de andere zeventien teams komend seizoen.

Adriaanse-FC Utrecht

Adriaanse bevestigde in de uitzending zijn gesprekken met FC Utrecht. "Ik heb er al verschillende gesprekken op zitten. Ze zoeken iemand die op part-time basis technische adviezen geeft. Tussen de leiding en de technische staf in. Ik ambieer niet meer om hoofdtrainer te worden. Of ik nog bij de NOS blijf werken? Dat ligt aan de NOS. Als het aan mij ligt graag."

STER Reclame