NOS SportAangepast

Kunstrijden hield Burka in leven

Ellen Burka was een talentvol kunstrijdster toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Die sport zorgde ervoor dat ze de kampen van Westerbork en Theresienstadt zou overleven.

Voorkeursbehandeling

Burka was zo slim om zich bij aankomst in het concentratiekamp te laten registreren als Nederlands kampioene kunstrijden. Ze werd uitgekozen om in een speciaal programma haar talenten te tonen aan andere geïnterneerden. Daarmee verdiende Burka een voorkeursbehandeling. Toen alle vrouwen van haar afdeling op transport werden gezet naar de vernietigingskampen, mocht zij blijven.

Haar ouders en oma vonden uiteindelijk de dood in het beruchte concentratiekamp van Sobibor in Polen. Danby trouwde na de oorlog met de Tsjechische kunstenaar Jan Burka, die ze in Theresienstadt ontmoet had.

Het gezin emigreerde daarna naar Canada, waar het huwelijk jaren later strandde. Burka-Danby ging aan de slag als trainster/coach bij het kunstrijden.

Hall of Fame

Haar talentvolste pupil was haar eigen dochter Petra, die Canada in 1965 de wereldtitel bezorgde. Vanwege haar grote verdiensten voor de sport werd Burka-Danby in 1996 opgenomen in de Canadese Sports Hall of Fame. Verslaggever Ayolt Kloosterboer tekende haar bijzondere verhaal op in Toronto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl