Roda JC degradeert ondanks zege

Roda JC is na 41 jaar gedegradeerd uit de eredivisie. De ploeg won op de knotsgekke slotdag van de eredivisie met 1-0 bij Go Ahead Eagles, maar omdat concurrent NEC een punt pakte bij Ajax is degradatie een feit.

De ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson kende nog wel een goede start. In Amsterdam kwam concurrent NEC al snel op achterstand en uit een prima counter opende Roda de score in Deventer. Ard van Peppen stuurde Guus Hupperts diep, de aanvaller legde prima terug en Davy De Beule schoot raak.

Roda laat zich terugzakken

Roda liet zich daarna om onverklaarbare redenen terugzakken, speelde veel te afwachtend en kwam voor rust enkele keren goed weg. Zo had Go Ahead een penalty kunnen krijgen nadat Van Peppen Erik Falkenburg omver had gelopen en redde doelman Filip Kurto knap na een fraaie hakbal van Falkenburg.

Ook in de tweede helft had Go Ahead het initiatief. Roda kwam steeds meer onder druk te staan en als de Limburgers de bal al hadden, dan waren ze die razendsnel weer kwijt.

Kurto kan Roda niet redden

Doelman Kurto hield zijn ploeg met enkele prima reddingen op de been. Zo hield hij onder anderen Falkenburg, Sjoerd Overgoor en Marnix Kolder van scoren af.

Kurto leek de held van Kerkrade te gaan worden, maar in Amsterdam ging het helemaal mis voor Roda. NEC kwam langszij, zag Ajax weer op voorsprong komen, maar maakte vlak voor tijd alsnog de 2-2, waarna de tranen bij de Limburgers rijkelijk vloeiden.