Degradatiestrijd bereikt kookpunt

tijd van publicatie Aangepast

Alle negen wedstrijden uit de 34ste speelronde van de eredivisie beginnen vandaag om 18.45 uur. De grootste strijd wordt onderin gevoerd. Wie degradeert er direct uit de eredivisie, Roda JC of NEC? Een overzicht van wat er in ieder duel op het spel staat.

Ajax-NEC: Ajax veroverde vorig weekend de landstitel en heeft daarom zelf weinig belang bij de laatste speelronde. Een week vol festiviteiten wordt afgesloten met een thuisduel met NEC, dat nog in een hevige degradatiestrijd verwikkeld is. NEC staat zeventiende en heeft drie punten voorsprong op directe concurrent Roda JC, dat naar Go Ahead Eagles moet. Beide clubs kunnen de nacompetitie niet meer ontlopen. Roda JC (-26) heeft een beter doelsaldo dan NEC (-28). De Nijmegenaren hebben aan een punt voldoende om rechtstreekse degradatie af te wenden.

Go Ahead Eagles-Roda JC: Roda JC heeft de slechtste papieren in de degradatiestrijd. De hekkensluiter, die zichzelf vorig weekend thuis tegen FC Groningen (2-1 verlies) een goede dienst had kunnen bewijzen, heeft niets meer in eigen hand. De mannen van Jon Dahl Tomasson moeten zelf in Deventer winnen en dan hopen dat Ajax zijn sportieve plicht vervult door thuis te winnen van NEC. Wanneer dat scenario zich afspeelt, mag Roda JC zich gaan opmaken voor de nacompetitie. Het doelsaldo van de ploeg uit Kerkrade is namelijk beter dan dat van NEC.

Met felicitaties aan het adres van Ajax, via het laten bezorgen van een taart, hoopt Roda JC Ajax te hebben gemotiveerd om het seizoen in stijl te eindigen. Go Ahead Eagles is er daarentegen veel aan gelegen boven bekerwinnaar en aartsrivaal PEC Zwolle te eindigen.

RKC Waalwijk-sc Heerenveen: RKC staat zestiende en kan die positie in theorie nog verruilen voor plek vijftien of zeventien. De kans dat de play-offs voor degradatie nog ontlopen wordt, is klein, maar wel aanwezig. Voor dat scenario moet er gewonnen worden van Heerenveen en dient PSV af te rekenen met NAC, de concurrent van RKC. Het doelsaldo spreekt in het voordeel van NAC (-9), dat een ruime voorsprong heeft op RKC (-17).

PSV-NAC Breda: Vooral voor PSV staat er nog het nodige op het spel. De Eindhovenaren, die tot dusverre 56 punten verzamelden, hebben de beste papieren in de strijd om positie vier, goed voor de voorrondes Europa League, en hebben daarbij concurrentie van Vitesse en Heerenveen, die respectievelijk 55 en 54 punten hebben. Behalve de Brabantse eer heeft NAC Breda weinig belang bij deze wedstrijd. In theorie kan NAC nog veroordeeld worden tot de play-offs voor degradatie, maar dan dient RKC thuis te winnen van Heerenveen en NAC met zeer grote cijfers te verliezen in de Eindhoven.

AZ-Feyenoord: AZ, dat achtste staat, is al zeker van de play-offs voor Europees voetbal. Bij winst kan het FC Groningen, dat twee punten meer heeft en het uitgespeelde Heracles treft, nog achterhalen. Feyenoord stelde afgelopen zondag in de eigen Kuip de tweede plaats veilig en verzekerde zich daarmee van een ticket voor de voorrondes van de Champions League.

FC Twente-PEC Zwolle: FC Twente, dat als derde eindigt, speelt nergens meer voor en heeft dankzij de eindklassering al een ticket voor de voorrondes van de Europa League op zak. PEC Zwolle bemachtigde zo'n ticket door ten koste van Ajax de KNVB-beker te winnen. PEC, dat de laatste speelronde als tiende ingaat, heeft nog wel de mogelijkheid om in het linkerrijtje te eindigen. Nummer negen ADO Den Haag heeft één punt meer maar een aanzienlijk minder doelsaldo.

FC Utrecht-Vitesse: De thuisploeg is uitgespeeld, terwijl Vitesse nog kans maakt op de vierde positie. Om die te bemachtigen dient Vitesse te winnen in Utrecht en moet PSV punten verspelen tegen NAC. Bij een gelijkspel of nederlaag van Vitesse en puntenverlies van PSV doet ook Heerenveen nog mee om plek vier. Vitesse is wel al verzekerd van de play-offs. Met het nodige fortuin kan FC Utrecht 'voor de eer' nog wel stijgen naar plek negen.

FC Groningen-Heracles Almelo: Het enige waar er in deze wedstrijd voor gespeeld wordt, is de eindklassering van beide partijen. FC Groningen is al verzekerd van een plek in de play-offs voor Europees voetbal; afwachten is alleen of er wordt geëindigd op positie zeven of acht. Heracles is inmiddels in veilige haven, maar kan de veertiende plek zelfs nog verruilen voor plaats negen.

SC Cambuur-ADO Den Haag: Beide teams hoeven zich geen zorgen meer te maken om naderende degradatie. Bij winst passeert Cambuur, nu elfde, ADO Den Haag op de ranglijst. Een zege is, wanneer FC Twente thuis wint van PEC Zwolle, ook goed voor een plek in het linkerrijtje. Dat zou een primeur zijn voor de Friezen.

Alle wedstrijden in de eredivisie zijn vanavond vanaf 18.15 uur live te volgen via Langs de Lijn (Radio1). De samenvattingen zijn te zien in een extra lange uitzending van Studio Sport Eredivisie op Nederland 1, van 20.30 tot 22.00 uur. Op nos.nl zijn de wedstrijden te volgen via ons liveblog.

STER Reclame