NOS NieuwsAangepast

Mars tegen vrijlating Van der Graaf

In Rotterdam is een demonstratie gehouden tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf. Een paar honderd demonstranten liepen van het Stationplein naar de Pim Fortuynplaats. De organisatie rekende op 500 tot 1000 mensen. De demonstratie is rustig verlopen.

Van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, werd vanmiddag voorwaardelijk vrijgelaten omdat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Het is onbekend waar hij nu is.

Veel demonstranten zijn Fortuynisten van het eerste uur. Ze hadden hun oude LPF-vlaggen weer uit de kast gehaald. De politie was aanwezig, maar hield zich op de achtergrond.

Zonnetje

De demonstratie is een initiatief van Simon Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn en Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Fortuyn.

Simon Fortuyn verwelkomde de aanwezigen en riep op een waardige mars te houden. Met een verwijzing naar het doorbrekende zonnetje zei hij dat Pim Fortuyn ook aanwezig was. De sfeer was gemoedelijk en volgens verslaggever Henrik-Willem Hofs zelfs een beetje jolig.

Rechterlijke dwaling

Het protest was gericht tegen de relatief lage straf die van der Graaf heeft gekregen. Volgens de initiatiefnemers is de moord op Pim Fortuyn een politieke moord en is daarmee ook een aanslag op de grondwettelijke rechtsorde. De straf die Van der Graaf kreeg noemen ze op hun website een rechterlijke dwaling.

Volgens de initiatiefnemers had Van der Graaf bovendien niet al vrij mogen komen na het uitzitten van tweederde van zijn straf. Volgens Simon Fortuyn moet er in Nederland een discussie komen over vervroegde invrijheidsstelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl