De Nigeriaanse politie heeft verklaard dat nog 276 meisjes worden vermist van de groep die twee weken geleden werd ontvoerd uit het noorden van het land. Politiecommissaris Lawan deelde ook mee dat 53 meisjes tot dusverre zijn ontsnapt.

Dat betekent dat op 14 april meer dan 300 meisjes door islamitische extremisten zijn ontvoerd. De autoriteiten noemden steeds een lager aantal.

Een week na de ontvoering liet Nigeria weten dat het merendeel van de meisjes weer terug was, een bewering die onmiddellijk werd tegengesproken door familieleden.

Foto's

De politie heeft de ouders van de meisjes gevraagd foto's van hun kinderen ter beschikking te stellen om het terugvinden van de meisjes te vergemakkelijken. De scholen waarop de meisjes zaten hebben geen recente documenten meer: hun administratie is bij de aanval door de extremisten in brand gestoken.

De aanvallers namen hun slachtoffers in vrachtwagens mee.

Telefoonverkeer

De politie wijt de tegenstrijdige uitspraken over het aantal ontvoerden nu aan de verstoorde communicatie in het betrokken gebied. Het leger heeft in gebieden waar de extremisten actief zijn het mobiele telefoonverkeer onmogelijk gemaakt.

De meisjes, van 15 tot 18 jaar, werden meegenomen uit vier plaatsen. Deze week werd bekendgemaakt dat velen naar Tsjaad en Kameroen zijn gebracht, waar ze voor omgerekend 12 dollar zijn uitgehuwelijkt aan islamitische strijders.

Familieleden en mensenrechtenorganisaties hebben zich beklaagd over de lauwe reactie van de regering op de ontvoeringen.

Goodluck Jonathan

Op een 1 mei-bijeenkomst verbrak president Goodluck Jonathan zijn stilzwijgen over de zaak. Hij zei dat "we onze vermiste meisjes moeten terugvinden en dat de ontvoerders berecht zullen worden". Hij noemde "de wrede ontvoering van onschuldige meisjes, onze toekomstige moeders en leiders" vreselijk, verachtelijk en betreurenswaardig. Hij beloofde ook dat dit kwaad zal worden overwonnen.

STER reclame