Op 6 mei 2002 schoot Volkert van der Graaf Pim Fortuyn dood op het Mediapark in Hilversum. Vandaag, bijna twaalf jaar later, komt hij voorwaardelijk vrij. De broer van Pim Fortuyn, Marten, heeft een tip voor de moordenaar. "Ik zou zorgen dat ik ver weg was en niet herkend kon worden", zegt hij in het Radio 1 Journaal.

Dit moet een rare dag voor u zijn

"Aan de ene kant is het een zwarte dag, vooral omdat hij nog niet eens de twaalf jaar uitzit. Hij heeft er vier extra vrije dagen bij gekregen. Aan de andere kant is het een dag als elke andere dag."

Toch wel?

"Ja, ik wist dit, dus ben er op voorbereid. Het enige wat ik wel fijn vind is dat het weer meewerkt. Over de hoofdstraat hangt een grauwsluier. Ik denk dat 2 mei met een grauwsluier de geschiedenis in zal gaan."

Wat vindt u van het idee dat misschien niemand weet waar Van der Graaf straks is?

"Ik denk dat het goed is, omdat ik vind dat mensen geen eigen rechter moeten spelen. Als ik hem was zou ik zorgen dat ik ver weg was en niet herkend kon worden. Vandaag wordt in een van de kranten terecht gesteld dat Volkert van der Graaf gelukkig nog steeds levenslang heeft. Hij zal altijd over zijn schouder moeten kijken."

Er zijn signalen dat er mensen zijn die het op zijn leven hebben voorzien

"Dat klopt als een bus. Ik heb dat ook persoonlijk gehoord van mensen. Het is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Die uitspraken zijn niet van 10 jaar geleden."

Mensen hebben dat tegen u gezegd?

"Ja, die zeggen dat ze nog een appeltje met hem te schillen hebben. Mijn advies is dan altijd: vooral geen eigen rechter spelen."

Bent u van plan contact op te nemen?

"Nee ik zal dat niet zelf doen. Ik heb al wel eerder gezegd: mocht hij zelf contact opnemen, mocht hij aangeven dat hij bereid is open en eerlijk te praten, dan wil ik hem best te woord staan."

Zou u dat live doen of telefonisch?

"Niet telefonisch, daar begin ik niet aan. Dan zie ik hem niet eens. Ik moet hem in de ogen kunnen kijken en de indruk kunnen krijgen dat hij het daadwerkelijk meent."

Wat zou u willen horen dan?

"De enige grote vraag waar ik nog steeds mee leef en liever niet mee de kist in wil gaan. Ik zou graag willen weten: 'waarom heb je het gedaan?'"

STER reclame