Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, komt vandaag voorwaardelijk vrij. Hij heeft tweederde van zijn straf uitgezeten. Na de moord op Fortuyn werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar.

Het Openbaar Ministerie heeft niet bekendgemaakt hoe laat Van der Graaf vrijkomt. Ook is niet duidelijk uit welke gevangenis hij wordt vrijgelaten.

Justitie heeft veiligheidsmaatregelen genomen om Van der Graaf te beschermen tegen rechts-extremistisch geweld. De politie vreest vooral een aanslag van een extremistische eenling.

"Niet kansloos"

Rien Timmer, directeur van Exodus Nederland, een organisatie die ex-gedetineerden begeleidt in hun resocialisatie, denkt dat Van der Graafs terugkeer naar de maatschappij mogelijk is. "Het is heel ingewikkeld, maar niet kansloos."

Ook Peter van der Laan, hoogleraar reclassering, denkt dat een terugkeer niet eenvoudig zal zijn. "Het wordt een enorme toer." Het belangrijkst is dat de huisvesting, het sociale netwerk en het werk goed op orde zijn. "Maar daar zal heel goed over zijn nagedacht."

STER reclame