NOS Nieuws Politiek Aangepast

PVV onder vuur tijdens EU-debat

Het Nieuwsuur-debat tussen de Nederlandse lijsttrekkers van de Europese verkiezingen heeft geleid tot een confrontatie tussen de PVV en andere partijen.

D66, PvdA en VVD trokken hard van leer, omdat de PVV samenwerkt met het Franse Front National. Oprichter en Europarlementariër Jean-Marie Le Pen is al meerdere keren veroordeeld voor zijn racistische uitspraken.

Le Pen

Paul Tang van de PvdA wees erop dat Jean-Marie Le Pen de holocaust eerder een detail in de geschiedenis heeft genoemd. "Meneer Le Pen senior zit straks naast u in de fractiebanken, samen met een heleboel andere partijen met die opvattingen", zei D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld tegen haar PVV-collega Marcel de Graaff.

De PVV-lijsttrekker reageerde dat zijn partij alleen om politieke argumenten de samenwerking met Front National zoekt. "De PVV heeft altijd afstand genomen van het antisemitisme."

De Graaff zei verder dat de PVV geen zaken doet met Jean-Marie Le Pen, maar met zijn dochter Marine, die nu partijleider is. "Zij heeft afstand genomen van de woorden van haar vader."

Oekraïne

Over Oekraïne waren de meningen verdeeld. D66-lijsttrekker In 't Veld pleitte ervoor om met één stem te spreken richting Rusland. De PVV wil juist dat de EU een stap terugdoet, waar Peter van Dalen van Christenunie/SGP de defensiebegroting wil versterken. Het Nieuwsuur-debat leverde verder weinig verrassende standpunten op.

De PvdA, VVD, D66, PVV, CDA, SP, GroenLinks en Christunie/SGP spraken met elkaar over vier thema's: de euro, het nut van een Europese werkloosheidsnorm, de (on-)macht van het Europese Parlement en vrije arbeidsmigratie.

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn over drie weken.

STER reclame