Roemenië heeft de NAVO en de VS gevraagd om een grotere militaire aanwezigheid in het Zwarte Zeegebied. Het land wil meer Amerikaanse oorlogsschepen in de Roemeense Zwarte Zeehavens en meedoen aan meer militaire oefeningen van de NAVO.

Minister van Buitenlandse Zaken Corlatean is in Washington om de situatie in buurland Oekraïne te bespreken. Hij wil met meer westerse militairen verdere destabilisatie van de regio voorkomen.

Herpositioneren

De Roemeense president Basescu vroeg de NAVO al een paar keer om zijn troepen te herpositioneren. Boekarest is vooral bang dat buurland Moldavië, met binnen de grenzen de kleine staat Transnistrië, Moskou's volgende prooi is.

Nederland gaf eerder al aan bereid te zijn extra militaire middelen in te willen zetten voor militaire oefeningen in het gebied.

Defensiebudget

Roemenië was tijdens het communistische bewind (1945-1989) satellietstaat van de Sovjet-Unie. Sinds 2004 is het land lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie.

Het riep na de annexatie van de Krim om harde sancties tegen Rusland. Maandag kondigde Boekarest aan het defensiebudget voor dit jaar te zullen verhogen met ruim 155 miljoen euro, 0,2 procent van het BNP.

STER reclame