Netanyahu wil wet Joodse staat

time icon Aangepast

Premier Netanyahu wil een wet indienen die Israël definieert als Joodse staat, waarmee hij de Palestijnen in het land tegen de haren instrijkt. President Abbas heeft geen moeite met de erkenning van Israël, maar wel met Israël als Joodse staat.

Netanyahu kondigde de indiening van de wet aan in een lezing in Tel Aviv, in de zaal waar in 1948 de onafhankelijkheidsverklaring van Israël werd ondertekend.

Hij zei dat mensen die de oprichting nastreven van een Palestijnse staat en tegelijkertijd de Joodse staat Israël niet erkennen, in feite het bestaansrecht van Israël ontkennen.

Basiswet

De Israëlische premier kondigde de wet over de Joodse staat aan als een 'basiswet'. De basiswetten vormen de juridische grondslag van Israël.

Zo'n basiswet is ook dat Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van het land is. Israël kent geen grondwet.

In zijn toespraak beklemtoonde Netanyahu dat alle inwoners, Joden en niet-Joden, gelijkwaardig worden behandeld "in onze Joodse en democratische staat".

Palestijnse kritiek

Palestijnen vrezen dat de toevoeging Joods aan de staat Israël de weg vrijmaakt voor discriminatie van de Palestijnse minderheid, die 20 procent van de bevolking uitmaakt.

Deze basiswet zou ook het recht op terugkeer van Palestijnen de nek omdraaien.

Een lid van de linkse Hadash-partij in de Knesset zei dat hij een wet die van Israël een Joodse staat maakt als racistisch beschouwt. Netanyahu bewijst hiermee volgens hem opnieuw dat hij geen vrede wil.

STER Reclame