NOS NieuwsAangepast

Enschede vreest gevolgen olielek

De gemeenten Enschede en Hengelo vragen minister Kamp van Economische Zaken om de plannen voor opslag van ruwe olie in zoutkoepels uit te stellen.

Ze reageren daarmee op berichten uit Gronau, net over de grens, waar opgeslagen olie uit een zoutkoepel aan de oppervlakte is gekomen.

Brandbrief

Zes koeien die daar bijna twee weken geleden in een weiland stonden, werden ziek na het drinken van vervuild water. De dieren moesten worden afgemaakt.

Niet alleen de twee gemeenten maar ook burgers zijn bang dat de vervuiling zich verspreidt. Ze maken zich extra zorgen omdat er plannen zijn om 70 miljoen liter olie op te slaan in zoutkoepels in Enschede.

De burgemeesters Peter den Oudsten van Enschede en Sander Schelberg van Hengelo hebben Kamp in een brandbrief laten weten dat de "lekkage ons en onze inwoners grote zorgen baart".

Ook CDA-Kamerleden zijn verontrust en hebben de minister gevraagd de opslagplannen in de koelkast te zetten totdat duidelijk is wat er in Gronau precies mis is.

Noodvoorraad

Er zal in Enschede net als in Duitsland een voorraad worden aangelegd die in nood kan worden aangesproken. De zoutkoepels zijn van chemieconcern AkzoNobel, dat vanaf eind dit jaar zal zorgen voor de opslag van de brandstof.

Het programma EenVandaag zegt dat inmiddels in Gronau, 4 kilometer van Enschede vandaan, meer dan 200.000 liter olie naar de oppervlakte is geborreld. "Olie drijft in sloten en weilanden."

Zorgwekkend

TNO maakt zich grote zorgen. Een oliedeskundige zegt op de radio dat het zorgwekkend is als een zoutkoepel echt is gaan lekken, "maar de oorzaak is nog niet bekend."

Hij denkt dat een pijp is gaan lekken die de olie naar een diepte van duizend meter brengt of dat er een scheur in de grond is ontstaan.

De Gasunie zegt in een reactie dat de zoutkoepels bij Veendam waarin gas is opgeslagen, niet het risico lopen dat ze gaan lekken. "De zoutkoepels in Groningen zijn een stuk ouder dan die in Gronau."

Opstelten

Het toeval wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gisteren in Enschede was om afspraken te maken met zijn Duitse collega en de burgemeester van Gronau over nauwe samenwerking bij rampenbestrijding.

Ze gaan elkaar op de hoogte houden van problemen die mogelijk effecten hebben op de grensregio's. Daarnaast worden er grensoverschrijdende rampenplannen uitgewerkt en wordt er door de Nederlandse en Duitse brandweer samen geoefend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl