NOS NieuwsAangepast

"Kieswet verbiedt stemfie niet"

Foto's maken van jezelf in het stemhokje, oftewel een stemfie. Minister Plasterk vond dat fenomeen bij de gemeenteraadsverkiezingen in ieder geval geen probleem. Maar had de bewindsman dit mogen zeggen? Om die vraag draaide het vandaag in de rechtbank. NOS-verslaggever Jeroen Wollaars was bij de zitting aanwezig.

Volgens de advocaat van het Platform Bescherming Burgerrechten (PBB), Douwe Linders, is het maken van foto's in stemhokjes in veel landen verboden. "In Italië is het bijvoorbeeld niet toegestaan omdat de maffia dwong mensen foto's te maken van hun stem". Zo konden de maffiosi achterhalen of mensen daadwerkelijk hun stem hadden uitgebracht op de 'juiste' partij. Het PBB wil daarom dat Plasterk zijn uitspraken terugneemt.

Kieswet

De landsadvocaat verdedigt Plasterk met verve. "Het standpunt van de Staat is dat de Kieswet het maken van stemfies niet verbiedt. Het maken of verspreiden van een stemfie is de keuze van de kiezer. Hij mag dat doen, hij hoeft dat niet."

De advocaat heeft ook tips voor mensen die gedwongen een stemfie moeten maken. "Wie een foto onder dwang moet maken, kan na de foto gewoon een tweede stembiljet aanvragen. Of een tweede hokje aankruisen en het stembiljet alsnog ongeldig laten verklaren." Volgens hem is het afdwingen van een machtiging een effectievere manier voor iemand die dwang wil uitoefenen.

Editie NL

Hij voegt daar aan toe dat het niet Plasterk maar het RTL-programma Editie NL was dat een oproep deed om stemfies in te sturen. Plasterk zou daarom zijn uitspraken niet terug hoeven te nemen. Wel komen er bij de Europese verkiezingen in alle stemlokalen posters te hangen met de mededeling: 'U hoeft niet aan iemand bekend te maken op wie u heeft gestemd, dus ook niet door middel van een foto.' Van een verbod zal nog geen sprake zijn.

De rechtbank komt op 9 mei met het vonnis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl