1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Duitse Burger King onhygiënisch

Fastfoodketen Burger King is in Duitsland in grote verlegenheid gebracht door een tv-uitzending van RTL. Daarin is te zien hoe personeelsleden een loopje nemen met hygiënevoorschriften en maatregelen tegen bederf van gebruikte producten.

Verslaggevers van het RTL-programma Team Wallraff solliciteerden bij meerdere franchisenemers van Burger King om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. Tijdens hun werk maakten ze in het geheim opnamen van wat ze aantroffen.

Hygiëne

In het maandag uitgezonden programma was te zien hoe een werknemer die eerst wc's schoonmaakt, even later in dezelfde kleren in de keuken aan het werk gaat. Hamburgers worden door dezelfde werknemer met blote handen in een oven gelegd. In de keukens werden ook darmbacteriën aangetroffen.

Voedsel dat veel langer in de warme keuken staat dan is toegestaan, werd van nieuwe etiketten voorzien en gewoon verwerkt.

Ook met het naleven van de arbeidsvoorwaarden ging het een en ander mis: overuren werden niet uitbetaald, net zo min als vakantiegeld en de eindejaarsuitkering.

Veroordeling

Burger King veroordeelt de handelwijze van de franchisenemers. Het personeel en management van de betreffende ondernemers moeten zich in een training laten bijscholen.

Burger King heeft bijna zevenhonderd filialen in Duitsland. De meeste worden gerund door franchisenemers.

Wallraff

Team Wallraff is een programma van Günther Wallraff, de undercoverjournalist die in de jaren zeventig grote bekendheid kreeg met onthullingen over de methoden van de Duitse krant Bild, waar hij had gesolliciteerd.

In de jaren tachtig vermomde hij zich als Turk om erachter te komen hoe gastarbeiders in de industrie behandeld werden. Hij publiceerde zijn bevindingen in Ganz Unten, dat in Nederland als Ik (Ali) werd gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl