NOS NieuwsAangepast

Schoonmakers voeren actie bij NS

Stakende schoonmakers voeren vanmiddag actie bij het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. Zij eisen meer loon en willen dat de wachtdagen bij ziekte worden afgeschaft. Nu krijgen schoonmakers de eerste twee dagen van hun ziekte niet doorbetaald.

Officieel is de NS geen partij in het cao-conflict en is het iets tussen FNV Schoonmaak en de werkgeverskoepel OSB. Toch voeren de schoonmakers actie bij de NS omdat ze bedrijven die schoonmaakbedrijven inhuren op hun verantwoordelijkheden willen wijzen.

Viezer

De NS heeft een poging gedaan om te bemiddelen tussen FNV Schoonmaak en de OSB. De OSB heeft dit aanbod afgeslagen. De NS noemt dat "buitengewoon teleurstellend". Het spoorwegbedrijf vindt dat de ruziënde partijen de reizigers in de kou laten staan.

Treinen worden al een week niet schoongemaakt en worden steeds viezer. De NS zet daarom morgen kantoorpersoneel in om de treinen schoon te maken.

Gouden randje

FNV Bondgenoten heeft zelf ook last van de staking. Hun hoofdkantoor wordt sinds maandag niet meer schoongemaakt. Een woordvoerder zegt dat de schoonmaakstaking landelijk is, dus ook bij FNV Bondgenoten: "We steunen de acties van onze eigen schoonmakers voor de nieuwe cao van harte".

Ook zegt ze dat FNV Bondgenoten een "gouden randje" op de cao heeft afgesproken met het bedrijf dat de schoonmakers levert. Zo krijgen mensen ouder dan 50 jaar al vanaf dag 1 doorbetaald als ze ziek zijn. Voor werknemers jonger dan 50 jaar willen ze nu ook die voorwaarden bedingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl