NOS NieuwsAangepast

Hoge boete voor "weigertandarts"

Door Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

De Nederlandse Zorgautoriteit legt een dwangsom van 44.000 euro op aan de Schiedamse tandarts Armand de Boer. Vanmiddag heeft de deurwaarder met de politie beslag gelegd op zijn spullen. De deurwaarder heeft aangekondigd dat er na 12 juni een openbare verkoop komt. Daartegen kan de tandarts een kort geding aanspannen. De NZa pakt de tandarts aan omdat hij aanvankelijk niet meewerkte aan het onderzoek naar de kosten in de mondzorg.

Dat onderzoek is vorig jaar juli van start gegaan en is bedoeld om de tarieven van tandartsen opnieuw vast te stellen. Daartoe zijn ruim 900 praktijken in de mondzorg aangeschreven. Tandartsen, mondhygiënisten, paradontologen en implantologen moeten inzage geven in hun financiële gegevens. Ze krijgen digitaal uitgebreide vragenlijsten en zijn daar veel tijd aan kwijt.

Weigering

Armand de Boer (55) hecht als voormalig SP-gemeenteraadslid belang aan een goede overheid, maar in dit kostenonderzoek gelooft hij niet. En hij voelt er ook niets voor om een dag of drie bezig te zijn met het invullen van formulieren.

Als het hem - digibeet die hij is - niet lukt om het bestand op zijn computer te openen, laat hij het er geërgerd bij zitten en volhardt in zijn weigering. Er wordt gedreigd met hoge boetes. De Boer denkt daarbij aan 500 of 1000 euro en is bereid dat te betalen, als hij er daarmee vanaf is.

Tot zijn grote schrik blijkt in december dat de dwangsom veel hoger is. Die is aanvankelijk met bedragen van 500 euro per dag opgelopen tot 5.000 euro. Na tien dagen volgde een nieuwe dwangsom, nu van 1.500 euro per dag. Precies op de dag dat De Boer 25 jaar tandarts is, is de dwangsom al opgelopen tot 20.000 euro. "Dit kan niet waar zijn", is zijn eerste reactie.

Als hij in januari beseft dat hij er alleen voor staat en een nieuwe dwangsom krijgt opgelegd van 3000 euro voor elke dag dat hij in gebreke blijft, zwicht De Boer. Hij vraagt zijn boekhouder om de informatie te leveren. Omdat die aanvankelijk niet volledig is, duurt het acht dagen voordat alles in orde is.

Later blijkt dat de NZa de teller gedurende die periode heeft laten doorlopen en de extra boete is gegroeid tot 24.000 euro. Samen met de eerdere dwangsom moet De Boer nu 44.000 euro betalen.

Politie

Bezwaarschriften van een inmiddels ingeschakelde advocaat hebben tot nu toe niet geholpen. Tandarts De Boer vraagt zich af hoe dit mogelijk is in een rechtstaat. Hij geeft toe dat hij beter had kunnen meewerken en dat hij tijdig bezwaar had moeten maken tegen de aanmaningen. Maar hij begrijpt niet waarom de NZa voet bij stuk houdt, nu hij alsnog de gevraagde gegevens heeft geleverd.

Regels

De NZa zegt in een reactie dat haar is opgedragen een kostenonderzoek te doen en dat tandartsen verplicht zijn informatie te leveren. Alles is volgens de regels verlopen, de tandarts heeft alle kans gehad om te reageren en is van elke nieuwe stap tijdig op de hoogte gesteld, aldus de NZa. De Boer heeft de NZa ook niet gezegd dat hij het financieel niet zou redden.

Modeltandarts

Directeur Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar DSW noemt De Boer "een modeltandarts die goedkoper werkt dan zijn collega's". Hij schrikt van de zaak: "Een boete van 20.000 euro is exorbitant voor het niet meedoen aan een onderzoek dat je 17 tot 30 uur kost. Het doorlopen van de teller met 3.000 per dag, terwijl je al meewerkt, kan niet. Dat moet opschortende werking hebben."

Oomen vindt ook dat de NZa zichzelf voor gek zet als die hiermee doorgaat. De NZa heeft volgens hem te veel macht gekregen in het zorgsysteem: "Als je een partij te veel macht geeft, gaat ze die misbruiken. Dat geldt voor de NZA, de AFM, de zorgverzekeraars, voor iedereen. Wie te veel macht heeft maakt er misbruik van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl