Persvrijheid: Nederland staat op 1

time icon Aangepast

Nederland staat op de eerste plaats van landen met de meeste persvrijheid. Het is een gedeelde plek; ook Zweden en Noorwegen staan op nummer 1. Het is voor het eerst dat Nederland bovenaan de lijst staat.

De lijst wordt elk jaar gepubliceerd door de organisaties Free Press Unlimited en Freedom House. Op 3 mei is het de internationale dag van de persvrijheid.

Nederland scoort met persvrijheid altijd al goed. De eerste plaats is nu toegekend omdat de diversiteit van de Nederlandse media groot is en omdat buitenlandse media hier goed toegankelijk zijn.

Kritiek

Maar de jury heeft ook kritiek op Nederland. De bronbescherming is niet voldoende gegarandeerd. Daardoor kunnen journalisten verplicht worden om hun bronnen bekend te maken.

In andere landen is het veel minder goed gesteld met de persvrijheid. Maar 1 op de 7 mensen leeft in een land waar de media helemaal vrij zijn. Dat is de slechtste score in tien jaar. Volgens Free Press Unlimited en Freedom House komt de verslechtering doordat aanvallen op journalisten steeds minder worden bestraft. In bijvoorbeeld Mexico en Somaliƫ zijn journalisten vogelvrij, zeggen de organisaties.

Afhankelijk

Ook zijn steeds meer media afhankelijk van financiers en adverteerders. In landen als Rusland en Turkije zijn media daardoor spreekbuizen van hun geldschieter geworden. Dat veroorzaakt gekleurde berichtgeving, zeggen Free Press Unlimited en Freedom House.

Er is ook goed nieuws: in Mali en Ivoorkust gaat het beter met de persvrijheid. Daar is de overheidscensuur minder geworden en zijn er meer onafhankelijke media bij gekomen.

STER Reclame