Het kabinet heeft geen mogelijkheden om het vervoer van ruwe olie door het Noordpoolgebied te verbieden. Ook kan Nederland de exploitatie van olie en gas in dat gebied niet stoppen. Dat heeft minister Kamp aan de Tweede Kamer geschreven.

Kamp reageert hiermee op een aangenomen motie van PvdA-Kamerlid Vos om te streven naar een verbod op transport van zware olie door het Noordpoolgebied. Volgens Kamp is dat in strijd met het internationale recht op de vrije scheepvaart op volle zee.

Kleine kans

Zo'n verbod zou alleen in internationaal verband tot stand kunnen komen. Maar Kamp acht de kans daarop zeer klein.

De Kamer had het kabinet in de motie van Vos ook opgeroepen zich in Europees verband in te zetten om de oliewinning op open zee in het Arctisch gebied van de Europese Unie te verbieden. Maar ook daarvoor ziet het kabinet geen mogelijkheden.

Debat

Vos heeft een debat aangevraagd over deze negatieve reactie, die is verzonden op de dag dat een Russische olietanker met de eerste lading Noordpool-olie afmeerde in Rotterdam.

Eerder had Economische Zaken al gezegd dat Nederland schepen met zulke olie niet kan weren, omdat die binnen internationale juridische kaders is gewonnen.

STER reclame