De Russische olietanker Michail Oeljanov is de haven van Rotterdam binnengevaren. Het schip met Noordpool-olie aan boord werd gevolgd door twee schepen van Greenpeace. Een van de schepen ging langs de kade liggen waar de tanker wilde aanleggen. Toen kwam de politie aan boord.

Een Greenpeace-woordvoerder zei om 09.00 uur op Radio 1 dat alle actievoerders op de Rainbow Warrior in een ruimte waren opgesloten. Het schip zelf werd later weggesleept.

Arrestaties

De Oeljanov ligt nu afgemeerd bij een terminal in de Zevende Petroleumhaven. Daar zal de olie worden gelost zodra dat kan. Actievoerders van Greenpeace hadden de losinstallatie op de kade bezet, zodat de olie niet van boord kon worden gehaald.

De politie van Rotterdam twittert dat er zo'n dertig mensen zijn aangehouden. Dat waren mensen die op de kade en op het water probeerden te voorkomen dat de Oeljanov aanmeerde. Onder de arrestanten is ook de kapitein van de Rainbow Warrior.

Gespot

Activisten van Greenpeace kregen de tanker rond 06.15 uur in het oog. Het schip voer toen op dertig kilometer uit de kust van Rotterdam, vertelde een NOS-cameraman aan boord van een Greenpeaceschip. Voordat het schip de Nieuwe Waterweg bereikte, hadden de actievoerders het ingehaald.

De olie is bestemd voor de Franse oliemaatschappij Total. Die heeft geen tweede order uitstaan.

Greenpeace is tegen oliewinning in het Noordpoolgebied, omdat dat grote risico's voor het milieu zou opleveren.

Welkom

De Rotterdamse haven is een van de grootste overslagplaatsen voor ruwe olie van Europa. Eenderde van de olie komt uit Rusland. De haven is dan ook niet van plan olie uit het Noordpoolgebied te weren. Er bestaan wat Noordpool-olie betreft geen internationale afspraken, waarop de haven zich kan beroepen.

STER reclame