NOS NieuwsAangepast

Stemfie in het geding

Het leverde leuke plaatjes op van stemmende kiezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: de stemfie. Maar mogelijk mag je tijdens de komende Europese verkiezingen op 22 mei al geen stemfie meer maken. Vandaag is er in Den Haag een kort geding over het fenomeen.

De stemfie is een foto gemaakt in het stemhokje, al dan niet met de uitgebrachte stem in beeld. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken was bij de gemeenteraadsverkiezingen zo enthousiast dat hij kiezers opriep om ook zo'n foto te maken en te delen op internet. Onder meer D66-leider Alexander Pechtold deed dat, en met hem vele anderen. Op sociale media werden de hele dag door stemfies geplaatst.

Omkoping

Niet iedereen is even blij met de nieuwe trend. Het Platform Bescherming Burgerrechten (PBB) eist in het kort geding dat Plasterk zijn woorden terugneemt. Het platform vindt dat Plasterk, en daarmee de overheid, door de stemfie-oproep niet heeft voldaan aan de verplichting om het stemgeheim te waarborgen.

Het platform vreest voor sociale beïnvloeding of omkoping als kiezers de selfies in het stemhokje blijven maken. Advocaat Douwe Linders, die het PBB vertegenwoordigt: "Als je een foto maakt met daarop het ingevulde stembiljet, kun je later laten zien welke stem je hebt uitgebracht. Dan kunnen mensen vooraf tegen je zeggen: jij moet op die partij een stem uitbrengen en straks met een foto bewijzen dat je dat gedaan hebt."

Plicht

Ook wijst het platform erop dat volgens Europese verdragen de kiezer het recht, maar ook de plicht heeft om geheim te stemmen. Achteraf liegen over de uitgebrachte stem mag wel.

Het platform drong er eerder al bij het ministerie op aan om het stemfie-advies in te trekken, maar kreeg geen gehoor. "We willen niet dat het strafbaar wordt of dat er een boete op komt te staan, zoals in het buitenland het geval is", zegt Linders. "We vragen dat de minister zijn uitlatingen terugneemt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl