NOS NieuwsAangepast

1 mei: dag van rellen en rotzooi

Door redacteur Jolien Plante in Berlijn

Berlijn bereidt zich voor op een van de grootste evenementen van het jaar: op 1 mei vieren de Duitsers de Dag van de Arbeid. Veel politieke bewegingen grijpen de nationale feestdag aan om te protesteren. Vreedzaam gaat dit niet. In de avond maken feestgangers plaats voor demonstranten en loopt de nationale feestdag doorgaans uit op rellen.

Leuzen als "Wij zijn de goeden" en "Opstand, tegenstand en revolutie" zijn sinds enkele weken op bijna elke straathoek in Oost-Berlijn te vinden. Linkse politieke bewegingen kondigen hiermee hun protesten aan.

Sinds de jaren tachtig is 1 mei jaarlijks het toneel van rellen. Terwijl feestgangers na een gezellige dag huiswaarts keren, wordt de sfeer in de avond grimmiger. Gezinnen en muzikanten maken plaats voor boze demonstranten. Linkse groeperingen schreeuwen antikapitalistische leuzen en trekken protesterend door de straten. Auto's en winkelruiten op de route zijn niet veilig.

Links vs. Rechts

In de jaren negentig begonnen ook extreemrechtse organisaties met betogingen. Sindsdien draait 1 mei niet alleen om het demonstreren voor politieke idealen, maar ook om het verstoren van elkaars demonstraties. Sites als Berlin Nazifrei roepen op om protest van de extreemrechtse NPD te verstoren.

Dat aan deze oproep gehoor wordt gegeven, bleek afgelopen zaterdag. Een geplande demonstratie van de NPD door de multiculturele wijk Neukölln werd door tegenstanders al na 200 meter onderbroken. Toen 's middags de eerste flessen en stenen door de lucht vlogen, sloeg de sfeer om. Meer dan 1500 politieagenten waren nodig om de kleine honderd NPD'ers te beschermen. Zestien politieagenten raakten daarbij gewond.

Stemming grimmig

Tot een nieuw treffen tussen beide partijen komt het voorlopig niet. Na de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag heeft de NPD haar geplande 1 mei-demonstratie afgezegd. Daarmee is de rust nog niet weergekeerd. Geplande protesten van extreemlinkse groeperingen gaan wel door. Meer dan 15.000 demonstranten worden verwacht bij de 1 mei-demonstratie van vanavond.

"Hoewel vreedzaam protesteren onze doelstelling is, kunnen wij geweld niet uitsluiten", zegt Peter Müller van het Revolutionaire 1 mei Verbond. Demonstranten zijn boos over de stijgende huren en armoede. Maar het is vooral de ontruiming van het vluchtelingenkamp op de Oranienplatz die de stemming dit jaar extra gespannen maakt. "Het gebruik van geweld tegen deze vluchtelingen heeft geleid tot een grimmige stemming onder onze deelnemers", zegt Müller.

Om rellen te voorkomen worden 2500 extra politieagenten uit andere delen van Duitsland ingezet. In totaal zullen tijdens 1 mei 7000 agenten op de been zijn. Berlijn wil zo afrekenen met een jarenlange traditie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl