NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aanslag op treinstation in China

Door een aanslag op een treinstation in de Chinese stad Urumqi zijn drie doden gevallen en 79 mensen gewond geraakt. De daders lieten een bom onploffen en ze staken met messen op mensen in, zo melden Chinese staatsmedia.

Die media tonen foto's van bebloede bagage die verspreid ligt bij de uitgang van het station. Op die foto's zijn ook zwaarbewapende agenten te zien.

Rondreis

Op het moment van de aanslag was de Chinese president Xi Jinping in de regio voor een vierdaagse rondreis. Hij drong na de aanslag aan op "beslissende acties'' tegen "terroristen''. Volgens hem mogen de autoriteiten "geen moment verslappen''.

Urumqi is de hoofdstad van de provincie Xinjiang in het noordwesten van China. De Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang voelt zich achtergesteld door Peking en wil onafhankelijkheid.

President Xi noemde Xinjiang gisteren nog een "frontlijn in de strijd tegen terrorisme''. Volgens Xi maken separatistische moslims zich er schuldig aan gewelddadigheden.

Onrust in Xinjiang heeft dit jaar al aan meer dan honderd mensen het leven gekost.

Kunming

Volgens de Chinese regering zaten Oeigoeren ook achter de aanval vorige maand in Kunming, in het zuidwesten van China, waarbij 29 mensen werden doodgestoken.

STER reclame