NOS NieuwsAangepast

Hoezo draagt kapper geen hakken?

Een verbod op reclame voor chocoladesigaretten. Een minimumwaterverbruik van toiletten. Geen olijfolie meer op tafels van restaurants. Allemaal wetsvoorstellen die binnen de Europese Commissie zijn besproken.

Detailhandel Nederland beklaagt zich over de grote hoeveelheid regeltjes in de Europese Unie. Volgens de belangenvereniging voor winkeliers belemmeren ze de handel.

Hier een aantal opvallende EU-wetten en -richtlijnen waar je als Nederlander mee te maken kunt krijgen:

Hakloze kapper

Is het je weleens opgevallen dat je kapster geen hoge hakken draagt? Dat mag zij sinds twee jaar niet meer. De Europese Unie heeft besloten dat kappers schoenen moeten dragen met antislipzolen, en dus zijn hoge hakken verboden tijdens het knipwerk. Dat is te gevaarlijk. De richtlijn werd in 2012 aangenomen, maar voorzitter Barroso van de Europese Commissie wil dat de regel wordt geschrapt. Hij zei vorig jaar dat hij af wil van dit soort kleine regels.

Waarschuwing op ballonnen

En is het niet leuk dat je kind tijdens zijn verjaardag zelf zijn ballonnen opblaast? Toch wordt vanuit Europa geadviseerd om daar voorzichtig mee te zijn. Een ballon kan namelijk gevaarlijk zijn als je hem inslikt. Om verstikkingsgevaar te verkleinen bij jonge kinderen, moet er op sommige latex ballonnen een waarschuwing staan voor kinderen onder 8 jaar. Van een verbod is echter geen sprake, zo ver wil Europa niet gaan.

Koffieregels

En wat te denken van de regelgeving rond koffie. Er zijn natuurlijk al tal van regels rond de productie van koffiebonen, maar vanaf volgend jaar moet ook het apparaat aan strengere eisen voldoen. De richtlijnen voor een elektrisch apparaat als een koffiezetter zijn duidelijk.

Zo moet vanaf 1 januari een filterkoffieapparaat met isolatiekan automatisch afslaan na 1 minuut inactiviteit. Koffieautomaten met warmhoudplaatje mogen langer aanblijven, maar ook daar is een maximum van 40 minuten.

Voor andere koffiezetapparaten als senseo- en espresso-apparaten geldt binnenkort dat ze een halfuur na het laatste kopje automatisch op standby moeten. En als je een luxe-apparaat hebt dat je kopje automatisch voorverwarmt, mag het maximaal een uur blijven aanstaan.

Zuinigere stofzuigers

Een gemiddelde advertentie voor stofzuigers staat vol met teksten als: 'grote zuigkracht' en 'een vermogen van 2100 watt'. Over drie jaar zullen de wervende teksten waarschijnlijk heel anders zijn.

De EU heeft namelijk besloten dat in 2017 een stofzuiger nog maar maximaal 900 watt mag hebben. Wie nog een 2000 watt-stofzuiger wil, moet opschieten. De maatregel wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf 1 september dit jaar is 1400 watt nog het maximum toegestane. Minder zuigkracht dus, maar beter voor het (Europese) milieu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl