NOS NieuwsAangepast

"Slapeloze nacht door studiekeuze"

Slapeloze nachten had ze ervan, de 19-jarige Maura uit Nijmegen. Net als alle nieuwe studenten had ze tot morgen de tijd om haar opleiding te kiezen. Maura kwam er niet uit. "Die beslissing is heel moeilijk, ik kon het niet in mijn eentje."

Ze schakelde de hulp in van een studiekeuzebegeleider. Ze wist het net op tijd: International Lifestyle Studies aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.

De deadline voor inschrijving aan een hogeschool of universiteit ligt veel vroeger dan voorheen. Uit de inschrijvingen tot nu toe blijkt dat veel toekomstige studenten pas in de laatste dagen hun keuze bekendmaken. En ook studiekeuzebegeleiders merken dat er veel last-minute stress is, nu de deadline nadert.

Begeleiding

Geert Schimmel van StudieKeuzeAdvies, een van de vele commerciële begeleiders, krijgt daags voor de deadline nog veel telefoontjes van ouders en scholieren die er niet uitkomen. Hij kan ze niet meer helpen met echte begeleiding, want die duurt normaal gesproken zes weken.

Maar hij heeft wel een oplossing voor wie echt niet kan kiezen: schrijf je in voor meerdere opleidingen, dan kun je altijd later nog een keuze maken. Wie zich voor 2 mei aanmeldt, kan zijn keuze ook nog wijzigen. Opleidingen mogen je dan niet weigeren.

Uitval terugdringen

De vroege deadline is dit jaar ingevoerd om scholieren eerder te laten nadenken over hun keuze. Universiteiten en hogescholen kunnen de komende weken de toekomstige studenten een studiekeuzecheck laten doen.

Dat kan een gesprek zijn, een opdracht of een dag meelopen, bedoeld om te kijken of de keuze de juiste is. Uiteindelijk moet dit de hoge uitvalcijfers terugdringen.

Maura is er nog niet uit of deze vroege inschrijving een voordeel is voor de studenten. "Aan de ene kant is het wel handig, want je moet toch vanaf februari aan het werk. Je krijgt iets meer een schop onder je kont", zegt ze.

"Maar aan de andere kant moet je wel sneller kiezen, dus je hebt minder tijd om na te denken. Voor mij maakt het niks uit, want ik wist het op tijd. Maar ik kan me voorstellen dat het voor anderen knap irritant is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl