De staking van treinschoonmakers leidt tot steeds smerigere taferelen in treinen. Reizigers klagen over viezigheid en rommel.

Schoonmakers staken al bijna een week voor een betere cao. Vakbond FNV Bondgenoten eist onder meer doorbetaling tijdens de eerste twee ziektedagen en een loonsverhoging van 50 cent per uur.

Maandenlange onderhandelingen met de werkgevers hebben nog niets opgeleverd. De werknemers richten zich nu met hun acties op de bedrijven die de schoonmakers inhuren, zoals de NS en Veolia.

Braaksel

Een reiziger tussen Cuijk en Eindhoven stuitte op een plas braaksel in een trein. "Er had iemand overgegeven. Dat was een troep, niet normaal", zei de man in het NOS Radio 1 Journaal. "En het bleef gewoon liggen."

Een FNV-woordvoerder zegt dat hij niet weet hoelang de staking gaat duren. Twee jaar geleden voerden de schoonmakers zestien weken actie.

De NS benadrukt geen partij te zijn bij de onderhandelingen tussen de schoonmaakbedrijven en werknemers, en zelf ook de dupe te zijn van de staking.

STER reclame