NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: PvdA krabbelt op

Drie weken voor de verkiezingen voor het Europees Parlement doet de PvdA het iets minder slecht in de Peilingwijzer. Ten opzichte van begin deze maand heeft deze regeringspartij twee Kamerzetels gewonnen: van gemiddeld 13 naar 15 nu. Dat blijft wel een stevig verlies ten opzichte van de 38 zetels die de PvdA nu in de Tweede Kamer heeft.

Voor het overige verschuift er weinig in de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde berekent van de vier landelijke peilingen. De koplopers blijven D66 (23 tot 27 zetels), de VVD (22-26) en de PVV (21-25).

"Alleen middenpartijen"

Wie de grootste is, staat vanwege de foutmarge niet honderd procent vast, zegt politicoloog Tom Louwerse, die de Peilingwijzer maakt. "Duidelijk is dat D66 op dit moment groter is dan de PVV, maar ten opzichte van de VVD weten we dat niet zeker. Sowieso zijn er op dit moment in de Peilingwijzer eigenlijk geen echt grote partijen die erboven uitsteken, maar vooral veel middenpartijen."

Vrij kort achter de kopgroep komen de SP (18 tot 22 zetels), het CDA (16-20) en de PvdA (13-17). Op grotere afstand volgen de ChristenUnie (6-8), 50Plus (4-8), GroenLinks (4-6), de SGP (3-5) en de Partij voor de Dieren (2-4).

Lage opkomst

Wat zeggen deze cijfers over de te verwachten uitslag op 22 mei? Met die vergelijking moet je voorzichtig zijn, benadrukt Louwerse. Er zijn veel verschillen tussen Europese verkiezingen en die voor de Tweede Kamer.

Om te beginnen is er natuurlijk de veel lagere opkomst in Europa: bij de vorige editie in 2009 ging maar 36 procent van de Nederlandse kiezers naar de stembus. Dat is minder dan de helft van het opkomstpercentage bij de Kamerverkiezingen van 2012.

Wilders

Volgens onderzoek zijn het vooral de stemmers van de PVV en de SP die bij de verkiezingen voor de gemeenteraad en het Europees Parlement minder opkomen dan bij de Tweede Kamer. Maar dat effect zou deze keer bij de PVV minder sterk kunnen zijn omdat voorman Wilders een felle anti-Europese campagne voert, aldus Louwerse.

De trouwe kiezers daarentegen zitten over het algemeen bij het CDA, bij de ChristenUnie en bij de SGP (die laatste twee partijen gaan deze verkiezingen opnieuw samen in). Louwerse: "Toch is het niet onredelijk om te verwachten dat het CDA in vergelijking met 2009 stemmen zal verliezen. Destijds was die partij nog de grootste van het land, dat is nu anders."

Wie de 'Europese peilingen' - niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU-landen - wil bijhouden, kan dat doen via Pollwatch2014.

De NOS publiceert iedere woensdag De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl