Banen voor artsen zijn opnieuw schaarser geworden en het aantal dokters met een WW-uitkering stijgt, meldt het vaktijdschrift Medisch Contact. De financiële onzekerheid bij veel ziekenhuizen wordt gezien als mogelijke oorzaak.

Het blad schrijft op basis van gegevens van het UWV dat in maart 168 medisch specialisten een werkloosheidsuitkering kregen. Vergeleken met twee jaar geleden is dat een stijging van 66 procent.

Ook het aantal huisartsen en basisartsen met een uitkering is sinds maart 2012 toegenomen, met respectievelijk 38 en 121 procent. Daarnaast telden onderzoekers minder vacatures.

Tijdelijke contracten

In Medisch Contact vertellen twee artsen hun verhaal. "Op de simpelste vacatures komen tientallen reacties, ook van ervaren chirurgen", zegt een jonge specialist. "Om me heen zie ik dat collega's het ene tijdelijke contract aan het andere knopen of naar het buitenland gaan."

De Orde van Medisch Specialisten onderkent de werkloosheidsproblemen. "Medisch specialisten horen aan de operatietafel te staan en niet achter de geraniums te zitten. Dat is maatschappelijke kapitaalvernietiging", zegt een woordvoerder in het blad.

Om het probleem niet te verergeren is het aantal opleidingsplaatsen de komende jaren teruggeschroefd.

Perspectief

Medisch Contact plaatst de cijfers wel in perspectief: van de ruim 23.000 specialisten hebben er nu 168 een uitkering. Dat is maar 0,7 procent. Het percentage werklozen in de hele Nederlandse beroepsbevolking ligt volgens het CBS momenteel op 8,7 procent.

STER reclame