NOS NieuwsAangepast

Problemen bij executie Oklahoma

In een gevangenis in de Amerikaanse staat Oklahoma is de executie van een ter dood veroordeelde gevangene niet goed verlopen. Hoewel de gevangene overleed, mislukte de dodelijke injectie.

Volgens de gevangenisautoriteiten is de uitvoering van de doodstraf na 20 minuten stopgezet, omdat in het lichaam van Clayton Lockett een ader was gescheurd. Daardoor kon de gifcocktail zich niet door het lichaam verspreiden.

Kronkelen

Lockett lag op dat moment op het executiebed onophoudelijk te beven en te kronkelen van de pijn. Hij overleed uiteindelijk aan een hartaanval.

Na de problemen is de executie van een tweede terdoodveroordeelde in Oklahoma, Charles Warner, zeker twee weken uitgesteld.

Omstreden

De geplande executie van de twee was omstreden. Het hooggerechtshof in Oklahoma verbood de voltrekking van het vonnis, omdat onbekend was waar het gif voor de dodelijke injectie vandaan kwam. De gouverneur van Oklahoma heeft die uitspraak naast zich neergelegd.

Terdoodveroordeelden hebben het recht om te weten hoe ze aan hun eind komen, maar de staat Oklahoma wil niet zeggen waar het dodelijke gif vandaan komt.

Lockett was veroordeeld voor het vermoorden van een 19-jarige vrouw in 1999. De andere man is schuldig bevonden aan het verkrachten en vermoorden van een baby van 11 maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl