Na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië waarschuwt nu ook Nederland voor het gebruik van Internet Explorer. In de browser van Microsoft zit een lek en totdat dat is gedicht, zouden gebruikers Internet Explorer alleen moeten gebruiken "als het echt niet anders kan".

Het Team High Tech Crime van de Nationale Politie waarschuwt op Twitter voor het lek. Wie op een verkeerde link klikt, loopt het risico dat hackers de computer overnemen.

Het euvel kan worden tegengegaan door Internet Explorer in de uitgebreide beveiligde modus te gebruiken. Beter is volgens de politie om een "veiliger alternatief" te gebruiken, zoals Firefox, Chrome of Safari.

Een derde van de Nederlandse internetters gebruikt nog Internet Explorer. Wereldwijd is dat 25 procent. De populairste browser op desktops is Chrome, van internetgigant Google.

Microsoft heeft erkend dat Internet Explorer niet veilig is. Het bedrijf werkt aan een oplossing. Die komt waarschijnlijk op 13 mei beschikbaar. Voor gebruikers van Windows XP komt er geen oplossing, omdat Microsoft dat besturingssysteem niet meer ondersteunt.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er voor zover bekend niet op grote schaal misbruik wordt gemaakt van de kwetsbaarheid van Internet Explorer.

Toch adviseert de politie alle internetgebruikers om "altijd uw firewall scherp en uw anti-malware vers" te houden.

STER reclame