Rusland heeft zijn militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne beëindigd. De troepen zijn teruggekeerd naar hun bases, heeft de Russische minister van Defensie Sjojgoe gezegd tegen zijn Amerikaanse collega Hagel.

De twee ministers hebben opnieuw telefonisch contact gehad. Het gesprek duurde volgens Sjojgoe een uur.

Hagel waarschuwde zijn collega dat Russische agressie in Oekraïne zal leiden tot nieuwe diplomatieke en economische druk op Moskou. Gisteren legden de VS en Europa Rusland nieuwe sancties op.

Sjojgoe sprak zijn zorg uit over de militaire activiteiten van de VS en de NAVO-bondgenoten in Oost-Europa.

Druk uitoefenen

Volgens correspondent David-Jan Godfroid waren de oefeningen van Rusland bedoeld om druk uit te oefenen op de regering in Oekraïne. "Ze hebben hun spierballen laten zien en Kiev weet nu dat de Russen er klaar voor zijn om op te treden als ze dat nodig vinden."

Er blijven nog altijd duizenden militairen in het grensgebied achter.

"Het zou kunnen dat het een teken van de Russen is dat ze Oekraïne niet militair willen binnenvallen", zegt Godfroid. "Maar laten we eerst maar eens kijken of ze zich echt terugtrekken."

Doorvoer

Vrijdag praten Rusland en Europa in Warschau over garanties voor de doorvoer van gas van Rusland naar Europa door Oekraïne. Dat is nodig omdat Rusland dreigt de levering van gas aan Oekraïne te stoppen vanwege de financiële situatie van het land.

STER reclame