NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Puur kamperen populair (met wifi)

Steeds meer mensen kamperen op een eenvoudig natuurkampeerterrein. Vorig jaar steeg het aantal overnachtingen met 12 procent. "Het gaat goed, we groeien, terwijl het gewone kamperen terugloopt", zegt directeur Marieken Nieuwdorp van de Stichting Natuurkampeerterreinen.

Op de kleine campings zijn de voorzieningen beperkt en de auto mag niet naast de tent staan. Camping Zegenoord in Loenen op de Veluwe heeft zelfs geen aansluiting op het elektriciteitsnet: 's avonds gaan de olielampen aan. Maar de camping is met de tijd meegegaan: er is wifi via de zonnepanelen waarmee ook de elektrische fiets kan worden opgeladen.

Rust

Vroeger was dat anders. Toen was er op natuurkampeerterreinen niet meer dan een toilet en een wastafel met koud water. Zo spartaans zijn de campings niet meer en dat verklaart de gestage groei. Maar de belangrijkste reden voor mensen om voor puur kamperen te kiezen is de rust.

Er zijn twee ontwikkelingen in de kampeerwereld. Aan de ene kant wordt het steeds luxer of gekker, een toilet naast de tent of slapen in een tipi of een boomhut. Maar ondertussen is er ook een andere trend: mensen willen terug naar de natuur.

Er zijn 137 natuurkampeerterreinen in Nederland. Ze waren in 2013 samen goed voor ruim een half miljoen overnachtingen.

STER reclame