EK-goud lonkt op marathon

time icon Aangepast

Na de toptijden van de marathondebutanten Khalid Choukoud en Abdi Nageeye hebben zeven Nederlandse marathonlopers voldaan aan de kwalificatie-eis van de Nederlandse Atletiekunie. Vier lopers hebben zelfs een toptijd onder de 2.12 staan. Daarmee zou het Nederlandse team zou zomaar in aanmerking kunnen komen voor goud bij de EK atletiek in het Zwitserse Zürich begin augustus.

"Dat is ranglijstjournalistiek", waarschuwt Ad Roskam, technisch-directeur van de Nederlandse atletiekunie. "Natuurlijk zijn we hartstikke blij met de prestaties van deze lichting, maar elke marathon is een wedstrijd op zich. Als de toppers straks meedoen in Zürich, dan zijn we zeker kansrijk. Natuurlijk hopen wij daarop."

Ranglijstjournalistiek

Abdi Nageeye, geboren in Somalië, debuteerde zondag op de marathon met de derde plaats en een tijd van 2.11.33 in Enschede. Eerder deze maand liep Khalid Choukoud bij zijn marathondebuut in Rotterdam naar 2.10.52.

De tijd van Nageeye is de tiende tijd die dit jaar door een Europeaan is gelopen op de marathon. Slechts vier Europese lopers waren dit jaar sneller dan Choukoud.

Toch is het de vraag of Choukoud en Nageeye ook echt op de marathon zullen uitkomen. "Beiden hebben op voorhand aangegeven dat ze de tien kilometer willen lopen bij de EK," legt Roskam uit. "Gezien hun prestaties zien wij ze graag op de marathon, maar dat is aan de atleten zelf. Daar mogen ze in de komende weken nog over nadenken."

Ook zouden de atleten de voorkeur kunnen geven aan de lucratievere marathon van Amsterdam in oktober. De atletiekbond biedt geen compensatie aan de atleten, maar kan daar in individuele gevallen van afwijken. "Mocht dat een overweging zijn, dan kunnen we daar naar kijken", aldus Roskam. "Als de deelname van één atleet een medaille kan opleveren, dan denken we daar over na."

"Iedere marathon is anders"

In 2006 behaalde Nederland voor het laatst een EK-medaille op de marathon. In het Zweedse Göteborg behaalde de ploeg met Kamiel Maase, Luc Krotwaar, Hugo van den Broek en Sander Schutgens brons.

Op papier is de huidige generatie sterker, maar Roskam rekent zich nog niet rijk: "Ik hecht niet zo veel waarde aan de ranglijsten, want iedere marathon is anders. De weersomstandigheden spelen een grote rol, maar ook vorm en blessures."

"En het parcours natuurlijk. In het EK-parcours zit een lastige klim en een moeilijke afdaling. Daarom stimuleren wij de lopers om het parcours te verkennen. Dat faciliteren we ook. In de komende dagen zijn Miranda Boonstra en Andrea Deelstra bijvoorbeeld al in Zürich."

Selectie bekend in juni

Zeven lopers hebben onder de limiet van 2.18 gelopen. Naast Choukoud en Nageeye zijn dat Michel Butter, Koen Raymaekers, Hugo van den Broek, Ronald Schröer en Olfert Molenhuis. Nederland mag zes atleten afvaardigen op de marathon. De atletiekbond wil op 7 juni de afvaardiging bekendmaken.

Vier vrouwen hebben zich gekwalificeerd voor de Europese kampioenschappen. Naast Boonstra en Deelstra zijn dat Ruth van der Meijden en Stefanie Bouma. Ook Hilda Kibet liep onder de limiet, maar zij heeft ervoor gekozen niet in Zürich in actie te komen.

STER Reclame