NOS NieuwsAangepast

Shell sluit smeeroliefabriek Pernis

Shell gaat in Pernis een fabriek voor smeerolie sluiten. De zeventig werknemers van de fabriek krijgen elders in Pernis vervangend werk. Het personeel en de klanten zijn vorige week donderdag al ingelicht.

De basisoliefabriek is een zestig jaar oude installatie en niet efficiënt of energiezuinig genoeg meer. Ombouwen en vernieuwen zou te kostbaar zijn, aldus een woordvoerder van Shell. Moderniseren zou 72 miljoen euro kosten. De vraag naar dit soort smeermiddelen neemt ook af.

In de fabriek worden eenvoudige smeermiddelen gemaakt voor auto's en schepen.

Overcapaciteit

Raffinaderijen staan wereldwijd onder druk. De zwakke wereldeconomie zorgt voor minder vraag en dus voor overcapaciteit. Bovendien zijn elders in de wereld, zoals in Rusland, India en het Midden-Oosten, nieuwe raffinaderijen gebouwd die ook dichter bij de thuismarkten liggen.

Bij de veertig vestigingen van Shell in Pernis werken ongeveer 2000 mensen.

Q8

Kuwait Petroleum, de moedermaatschappij van onder meer de Q8-benzinestations, heeft besloten om de plannen voor de bouw van een nieuwe kraker in Pernis voor de verwerking van ruwe olie nog eens goed te bekijken.

Het oliebedrijf kampt met tegenvallende resultaten en moet bezuinigen. De bouw van een nieuwe kraker van circa 1 miljard euro past dan niet. Volgens een woordvoerder neemt het Koeweitse staatsoliebedrijf de komende maanden een definitief besluit.

De kosten worden verder gedrukt door het aantal onderaannemers terug te brengen. Bij Kuwait Petroleum verliezen daardoor honderd tijdelijke werknemers hun baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl