Ajax heeft 33ste titel binnen

Ajax heeft zijn 33ste titel binnen. In Almelo werd met een 1-1 gelijkspel tegen Heracles het vereiste punt binnengehaald. Maar glansrijk was de kampioenswedstrijd van de Amsterdammers bepaald niet.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Heracles, maar in de eerste minuut kwam Iliass Bel Hassani vijf centimeter tekort om uit een voorzet van Mikhail Rosheuvel raak te koppen. Daarna bouwde Ajax gaandeweg een overwicht op. Kansen leverde dat niet op en er was een vrij trap van Lasse Schöne nodig om doelman Remko Pasveer te verslaan. De Deen schoot via de lat raak.

Inspiratie

Heracles kon niet voor veel dreiging zorgen, maar kwam wel - ook uit een vrije trap - op 1-1. Nu was het Simon Cziommer die doel trof. Daar putte de thuisploeg inspiratie uit en het bracht Ajax, dat aanvallend weinig meer liet zien, regelmatig in de problemen.

Zo dook Mark Uth alleen op voor het Amsterdamse doel, waar doelman Jasper Cillessen redding bracht. Heracles liet zich vervolgens weer terugzakken op de eigen helft, waar het de Ajax-aanvallen kundig neutraliseerde.

Pas tegen de rust werd Ajax echt gevaarlijk. Davy Klaassen en Schöne verzuimden geklungel in de Almelose defensie af te straffen en op slag van rust kopte Kolbeinn Sigthórsson in kansrijke positie over.

Tempo omlaag

Ajax liep zich ook na rust herhaaldelijk vast op de vijandelijke helft, waarbij Heracles elke mogelijkheid benutte om te counteren. Bij zo'n tegenstoot had Rosheuvel moeten scoren, maar zijn te zachte inzet werd door Cillessen knap naast getikt. Het meeste balbezit bleef voor Ajax, dat niet vol op de aanval wenste te spelen. Heracles vond met het oog op de ranglijst een gelijkspel ook prima, zodat het tempo omlaag ging.

Het weinige gevaar dat nog werd gesticht, kwam niettemin vooral van de thuisploeg. Bij een corner viel de bal plots voor de voeten van Uth, maar zijn schot mislukte volledig. Nadat invaller Bojan Ajax nog bijna op 2-1 had gezet - hij schoot naast -, schoven de Amsterdammers in de laatste tien minuten de bal vooral rond, bij voorkeur op de eigen helft. Heracles vond het allemaal best en speelde het spelletje kalmpjes mee.