De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemt de Holocaust "de gruwelijkste misdaad tegen de menselijkheid in het moderne tijdperk". Volgens diverse media doet hij dat later vandaag in een toespraak, op de dag dat Israël de slachtoffers van de Holocaust herdenkt.

Abbas is er in het verleden vaak van beschuldigd dat hij de Holocaust ontkent. Zo zette hij in zijn proefschrift, begin jaren 80, vraagtekens bij het aantal Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De president zei drie jaar geleden al dat hij de Holocaust niet ontkende: "Ik heb van de Israëliërs gehoord dat er zes miljoen slachtoffers waren. Ik kan dat accepteren", zei hij bij een bezoek aan Nederland.

Vredesbesprekingen

De Israëlische krant Haaretz en The New York Times beschikken over een concept van de toespraak die Abbas later vandaag houdt. In die toespraak gaat hij volgens de kranten een stap verder dan in 2011.

De lezing komt op een moment dat de spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn opgelopen. De Palestijnse organisaties Fatah en Hamas maakten woensdag bekend dat ze gaan werken aan een eenheidsregering, tot woede van Israël.

Volgens Israël kiest Fatah, van Abbas, ervoor om samen te werken met een "moorddadige organisatie, die oproept tot de vernietiging van Israël." De Israëlische regering besloot daarom de vredesbesprekingen op te schorten.

Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu heeft al kort gereageerd op Abbas geplande toespraak. Volgens hem moet de Palestijnse premier zich niet richten op verklaringen die de internationale publieke opinie moeten beïnvloeden; Abbas moet kiezen tussen Hamas en vrede, aldus Netanyahu.

STER reclame